Francouzský slaný koláč Quiche s brokolicí / Recept
Co je nového? Jídlo

Francouzský slaný koláč Quiche s brokolicí / Recept

Jak jste si u mě na Instagramu mohli všimnout, francouzské slané koláče (quiche) miluju. Přišla jsem jim na chuť asi před rokem, v kavárně u nás v Kunraticích. Poprvé jsem ochutnala špenátový. Od té doby jsem jim propadla a když je vidím na jídelním lístku, jásám.

Před rokem jsem s vámi sice jeden recept na quiche sdílela, ale těsto jsem měla kupované. Co vám budu povídat, domácí těsto je o 100% lepší a opravdu je složené jen z mouky, másla, soli a studené vody.

Chcete péct Quiche poprvé? Přečtěte si recept na špenátovou varinatu slaného koláče s detailním postupem. 

Křehké těsto:

Těsto je hotové je do 10 minut a je nádherně křehké. Vedle surovin si připravte formu na koláč, pečíčí papír a luštěniny, kterými těsto při pečení zatížíte.

  • 150 gramů hladké mouky
  • 120 gramů studeného másla
  • sůl
  • asi 5 lžic studené vody

Náplň:

Při vymýšlení náplně můžete sáhnout po tom, co máte doma. Ať už je to cibule, zbytek zeleniny, nebo dýně. Já jsem dnes sáhla po brokolici, parmské šunce a sušených rajčatech. Vybírejte to co máte rádi, ale dejte si pozor na to, aby chutí nebylo na koláči příliš. To stejné platí i u pizzy, pizza ze zbylých surovin chutná často nejlépe. Pokud chcete vyzkoušet mojí variantu, kupte:

  • 1/2 brokolice (před tím, než koláč začnete péct brokolici na 2 minuty spařte v páře)
  • 5 plátků parmské šunky
  • 6 větších sušených rajčat
  • 200 gramů smetany
  • trochu mléka
  • 3 celá vejce

francouzský slaný koláč quiche

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme hladkou mouku se studeným máslem, které jsme si nakrájeli na větší kousky. Vytvoříme drobenku. Pracujeme rychle, aby se nám máslo nerozteklo. Přidáme sůl a 5 lžíc vody. Zpracujeme hladké těsto, která zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout.

Já nechala těsto odpočívat asi hodinu, nejčastěji se však doporučuje nechat ho v lednici alespoň přes noc.

Mezi tím jsem si připravila brokolici, nakrájela šunku a sušená rajčata. Pokud máte sušená rajčata v oleji, omyjte je a osušte, ať není koláč zbytečně mastný. Do další misky si přelijeme smetanu, přidáme trochu mléka a rozklepneme 3 vajíčka. Směs důkladně promícháme a nezapomeneme přidat sůl a pepř.

Vrhneme se na těsto. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a pomocí válečku přemístíme do formy na koláč. Forma musí být předem vyložená pečícím papírem. Okraje těsta odkrojíme podle velikosti formy, nebo zbylé okraje ohneme a těsto vytvarujeme podle okrajů formy. Vytvoří se nám to tak hezký lem i na samotném koláči.

Těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Na připravené těsto položíme pečící papír nebo alobal (pro snadnější manipulaci je můžete ostřihnout do tvaru formy) a dno zasypeme luštěninami. Ty nám dno zatíží a těsto se nám nebude při pečení zbytečně zvedat. Dáme do trouby a pečeme 10 minut.

Pokud se stane, že jsou okraje kratší než je výška formy, nic se neděje, samotná náplň po upečení drží a nerozpadne se. Vyzkoušeno!

Po deseti minutách formu vyndáme, odstraníme luštěniny a pečící papír (nebo alobal) a vrhneme se na náplň. Jako první dáváme sušená rajčata, ty mají tendenci se připalovat a proto je lepší, když nejsou nahoře. Poté přidáme brokolici a parmskou šunku a vše zalijeme připravenou směsí ze smetany, mléka a vajec.

Pečeme na 190 stupňů a po 30 minutách máme hotovo. Koláč necháme alespoň hodinu odpočinout a můžeme servírovat.

francouzský slaný koláč quiche francouzský slaný koláč quiche francouzský slaný koláč quiche

Děláte quiche? A čím ho plníte? Napište mi do komentářů. Dobrou chuť, Karolína

Mohlo by se vám líbit

Květinové dopoledne: Event s Yves Rocher

3 TIPY do kuchyně: Rychlá večeře a sladká tečka? Aneb co mít vždycky doma v lednici!

Monopoli – azurové moře, nádherný přístav i útulné uličky

PRODUKTY, KTERÉ MI NESEDLY II.

Nákupy a novinky z Paříže: Fenty Beauty by Rihanna i vysněná Anastasia Beverly Hills

RADKA TŘEŠTÍKOVÁ – OSM

RECEPT Kuřecí maso s ricottou a špenátem

Marie Claire Beauty Box JARO 2018

Garnier: Péče na vlasy Oil Repair Intense

Recenze rtěnek MAYBELLINE Color Sensational Matte

Tom Rob Smith – Farma

Ořechové košíčky

Nejsme v tom sami. Aneb slavní s cukrovkou

MAKE-UP INSTITUTE PRAGUE MASTER PRO A-Z 5. TÝDEN

Náš první brandnooz box

SPOTŘEBOVÁNO 2/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

Inzulínová pumpa a sensory

SHARI LAPENA – MANŽELÉ ODVEDLE

TOO FACED CHOCOLATE GOLD PALETKA / Recenze

Špenátový Quiche se sýrem

Citronová kolečka – slepované cukroví

Francouzké makronky recept / French Macarons recipe

CESTOVÁNÍ – POLIGNANO A MARE, ITÁLIE

Havlíkova Apotéka – Andělská tvář, Kouzelná studánka, Havlíkův přírodní zázrak

Alpro setkání blogerek

Recenze glukometru Contour Plus One

Rimmel Transparentní pudr Insta Fix & Matte

Jarní novinky Essence: Rozjasňovač mořské panny i hydratační pěna

Nejlepší recept na Jahodové knedlíky

Lívance bez kynutí

Jak správně pečovat o pleť? Event se značkou Mixa

Malinový koláč: Rychlý moučník bez vajec

Pupa Milano limitovaná edice Like A Doll a Collection Privée

Essence event #essenceslavi15

Finlandia Kokos EVENT

Srovnání silver šamponů

Novinky Dermacol + oblíbené produkty

Novinky NIVEA / Recenze

Recept / Hrstková polévka + event s zena-in.cz a Menu Gold

SPOTŘEBOVÁNO 1/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

Abeceda make-upu: Typy pleti

Dia tipy – ledové čaje bez cukru a sladidel

Soutěž s kosmetikou Catrice

Kuskus s brokolicí, špenátem a sýrem

12 tipů pro ještě lepší makronky

Gnocchi se špenátem, které zvládneš i ty!

Rajčatovo houbová omáčka s nivou a těstovinami

Kokosový olej, jak ho (možná) neznáte

Brandnooz box březen 2015

Sarah Wilsonová – Sladký život bez cukru + dva recepty

NEJLEPŠÍ KOSMETIKA 2017 – PEČUJÍCÍ

Dobroty, které si neodpustím i přes to, že mám cukrovku

Dermacol Parfémový difuzér a kniha Lady Dermacol

Recenze vůní z e-shopu parfemyzlondyna.cz

Recept na čerstvý zázvorový čaj

Pomůcky, bez kterých to s cukrovkou nejde

Salát s hruškou a brusinkami

Pupa Milano Sport Addicted

Houbové rizoto

Tom’ s Burger recenze

Recept Domácí burger s gorgonzolou

Křehké vanilkové rohlíčky od babičky

Soutěž / Zaměřeno na rty

Knižní tipy / DUBEN – Jíst, mládnout, radovat se a Acidobazická rovnováha

Sojové produkty ALPRO

Babiččino Linecké cukroví

Vosí hnízda + náplň

Testuji pro Cosmopolitan

Nejlepší kosmetika 2017 – dekorativní

Brandnooz box květen 2015

Měkké vánoční perníčky

Co jsem se díky cukrovce naučila jíst a pít?

Březový detox: Event se značkou Weleda

SPOTŘEBOVÁNO / ČERVENEC, SRPEN, ZÁŘÍ 2017

Presstrip s Garnierem

BEAUTY BOX MARIE CLAIRE PODZIM/ZIMA 2017

Únorové novinky Maybelline / Rozjasňovač Master Chrome a kokosová řasenka Total Temptation

Voňavé pohankové palačinky

Cheesecake, který stojí za to!

Přírodní balzámy CBD

Recept na Jarní závitky

Recept na skvělou snídani – ztracené vejce

BeepEgg a recept na Caesar salát s vejcem

Designer Outlet Parndorf – nákupy

To nejlepší z drogérie: Maybelline Eraser Eye Concealer

L’Oréal Paris: Cukrové peelingy Smooth Sugars

Snídaně s Procter & Gamble

Recept na Vánoční kokosové kuličky

Nejlepší foukaná? V Color Lounge na Chodově

RECEPT Těstoviny s chřestem

Datlové a švestkové RAW kuličky

Zalomení kanyly u inzulínové pumpy

SOSKIN CC CREAM COLOR CONTROL 3 IN 1

Recept na skvělou tomatovou polévku

Brusinkové a Meruňkové nepečené kuličky

Dermacol Aroma Ritual Jablko se skořicí

Brandnooz box duben 2015

Sluneční ochrana A-DERMA

Cestování – Torre A Mare, Itálie

L’Oréal Elseve Huile Extraordinaire / Recenze

Dijonský dresing na salát

Ořechové hvězdičky s polevou

3 Komentář

  1. Pavla Kopuletá

    Brokolici můžu na všechny způsoby, úplně se mi sbíhají sliny 🙂 quiche je dobrý třeba s pórkem nebo špenátem 🙂

  2. Life by Marie

    Quiche můžu na všechny způsoby, miluji ho na snídani 😀 Tvůj recept určitě vyzkouším, protože brokolici mám ráda.

  3. Špenátový Quiche se sýrem - Ok-makeup

    […] Vyzkoušejte recept na křehké těsto. Je skvělé a s kupovaným se nedá srovnávat. Kupovala jsem ho jen ze začátku. Když jsem ho vyzkoušela poprvé, na kupované jsem ani nepomyslela. Najdete ho v tomto článku. […]

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *