Francouzský slaný koláč Quiche s brokolicí / Recept
Co je nového? Jídlo

Francouzský slaný koláč Quiche s brokolicí / Recept

Jak jste si u mě na Instagramu mohli všimnout, francouzské slané koláče (quiche) miluju. Přišla jsem jim na chuť asi před rokem, v kavárně u nás v Kunraticích. Poprvé jsem ochutnala špenátový. Od té doby jsem jim propadla a když je vidím na jídelním lístku, jásám.

Před rokem jsem s vámi sice jeden recept na quiche sdílela, ale těsto jsem měla kupované. Co vám budu povídat, domácí těsto je o 100% lepší a opravdu je složené jen z mouky, másla, soli a studené vody.

Chcete péct Quiche poprvé? Přečtěte si recept na špenátovou varinatu slaného koláče s detailním postupem. 

Křehké těsto:

Těsto je hotové je do 10 minut a je nádherně křehké. Vedle surovin si připravte formu na koláč, pečíčí papír a luštěniny, kterými těsto při pečení zatížíte.

  • 150 gramů hladké mouky
  • 120 gramů studeného másla
  • sůl
  • asi 5 lžic studené vody

Náplň:

Při vymýšlení náplně můžete sáhnout po tom, co máte doma. Ať už je to cibule, zbytek zeleniny, nebo dýně. Já jsem dnes sáhla po brokolici, parmské šunce a sušených rajčatech. Vybírejte to co máte rádi, ale dejte si pozor na to, aby chutí nebylo na koláči příliš. To stejné platí i u pizzy, pizza ze zbylých surovin chutná často nejlépe. Pokud chcete vyzkoušet mojí variantu, kupte:

  • 1/2 brokolice (před tím, než koláč začnete péct brokolici na 2 minuty spařte v páře)
  • 5 plátků parmské šunky
  • 6 větších sušených rajčat
  • 200 gramů smetany
  • trochu mléka
  • 3 celá vejce

francouzský slaný koláč quiche

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme hladkou mouku se studeným máslem, které jsme si nakrájeli na větší kousky. Vytvoříme drobenku. Pracujeme rychle, aby se nám máslo nerozteklo. Přidáme sůl a 5 lžíc vody. Zpracujeme hladké těsto, která zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout.

Já nechala těsto odpočívat asi hodinu, nejčastěji se však doporučuje nechat ho v lednici alespoň přes noc.

Mezi tím jsem si připravila brokolici, nakrájela šunku a sušená rajčata. Pokud máte sušená rajčata v oleji, omyjte je a osušte, ať není koláč zbytečně mastný. Do další misky si přelijeme smetanu, přidáme trochu mléka a rozklepneme 3 vajíčka. Směs důkladně promícháme a nezapomeneme přidat sůl a pepř.

Vrhneme se na těsto. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a pomocí válečku přemístíme do formy na koláč. Forma musí být předem vyložená pečícím papírem. Okraje těsta odkrojíme podle velikosti formy, nebo zbylé okraje ohneme a těsto vytvarujeme podle okrajů formy. Vytvoří se nám to tak hezký lem i na samotném koláči.

Těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Na připravené těsto položíme pečící papír nebo alobal (pro snadnější manipulaci je můžete ostřihnout do tvaru formy) a dno zasypeme luštěninami. Ty nám dno zatíží a těsto se nám nebude při pečení zbytečně zvedat. Dáme do trouby a pečeme 10 minut.

Pokud se stane, že jsou okraje kratší než je výška formy, nic se neděje, samotná náplň po upečení drží a nerozpadne se. Vyzkoušeno!

Po deseti minutách formu vyndáme, odstraníme luštěniny a pečící papír (nebo alobal) a vrhneme se na náplň. Jako první dáváme sušená rajčata, ty mají tendenci se připalovat a proto je lepší, když nejsou nahoře. Poté přidáme brokolici a parmskou šunku a vše zalijeme připravenou směsí ze smetany, mléka a vajec.

Pečeme na 190 stupňů a po 30 minutách máme hotovo. Koláč necháme alespoň hodinu odpočinout a můžeme servírovat.

francouzský slaný koláč quiche francouzský slaný koláč quiche francouzský slaný koláč quiche

Děláte quiche? A čím ho plníte? Napište mi do komentářů. Dobrou chuť, Karolína

Mohlo by se vám líbit

BEAUTY BOX MARIE CLAIRE PODZIM/ZIMA 2017

Abeceda make-upu: Přírodní kosmetika

3 TIPY do kuchyně: Rychlá večeře a sladká tečka? Aneb co mít vždycky doma v lednici!

PRODUKTY, KTERÉ MI NESEDLY II.

Bourjois krémové oční stíny Satin Edition & Metal Edition

Domácí levandulový sirup / Recept

Havlíkova Apotéka – Krásná slečna

Cestování – Torre A Mare, Itálie

Babiččino Linecké cukroví

Nákupy a novinky / Květen 2018

Ořechové hvězdičky s polevou

Tom’ s Burger recenze

Lívance bez kynutí

MAKE-UP INSTITUTE PRAGUE MASTER PRO A-Z 5. TÝDEN

Dermacol Aroma Ritual Jablko se skořicí

Nákupy a novinky / Duben 2018

Novinky Dermacol + oblíbené produkty

Brandnooz box duben 2015

Vosí hnízda + náplň

Cheesecake, který stojí za to!

Březový detox: Event se značkou Weleda

Datlové a švestkové RAW kuličky

Havlíkova Apotéka – Andělská tvář, Kouzelná studánka, Havlíkův přírodní zázrak

RADKA TŘEŠTÍKOVÁ – OSM

Únorové novinky Maybelline / Rozjasňovač Master Chrome a kokosová řasenka Total Temptation

Recenze vůní z e-shopu parfemyzlondyna.cz

Kokosový olej, jak ho (možná) neznáte

Zalomení kanyly u inzulínové pumpy

Pupa Milano Sport Addicted

Bezová šťáva / Recept

Soutěž s kosmetikou Catrice

Abeceda make-upu: Dehydratovaná pleť – když krém a voda nestačí

Kuskus s brokolicí, špenátem a sýrem

Ořechové košíčky

Jarní novinky Essence: Rozjasňovač mořské panny i hydratační pěna

Recept na Jarní závitky

Sarah Wilsonová – Sladký život bez cukru + dva recepty

Novinky NIVEA / Recenze

Recept na Vánoční kokosové kuličky

To nejlepší z drogérie: Maybelline Eraser Eye Concealer

Maybelline Blogger School / Kosmetické tipy a triky

Nepostradatelné produkty na léto

#ze života / Vejška, zkoušky a státnice

Monopoli – azurové moře, nádherný přístav i útulné uličky

Event #iamstylista: Hair Makeup revoluce od L’Oréal Paris a rozšíření kolekce Colorista

Knižní tipy / DUBEN – Jíst, mládnout, radovat se a Acidobazická rovnováha

Recenze glukometru Contour Plus One

Kávový dýchanek s Nespresso

Lauren Graham – Rychleji mluvit nedokážu

Rimmel Transparentní pudr Insta Fix & Matte

Nákupy a novinky z Paříže: Fenty Beauty by Rihanna i vysněná Anastasia Beverly Hills

SPOTŘEBOVÁNO 2/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

Křehké vanilkové rohlíčky od babičky

SHARI LAPENA – MANŽELÉ ODVEDLE

Pupa Milano limitovaná edice Like A Doll a Collection Privée

RECEPT Kuřecí maso s ricottou a špenátem

Designer Outlet Parndorf – nákupy

L’Oréal Elseve Huile Extraordinaire / Recenze

Snídaně s Procter & Gamble

Francouzké makronky recept / French Macarons recipe

Co jsem se díky cukrovce naučila jíst a pít?

Sluneční ochrana A-DERMA

Salát s hruškou a brusinkami

Nejsme v tom sami. Aneb slavní s cukrovkou

Jak správně pečovat o pleť? Event se značkou Mixa

Abeceda make-upu: Typy pleti

Yves Rocher Hydra Végétal / Recenze

NEJLEPŠÍ KOSMETIKA 2017 – PEČUJÍCÍ

Měkké vánoční perníčky

RECEPT Těstoviny s chřestem

Finlandia Kokos EVENT

Voňavé pohankové palačinky

Vyzkoušeno / NOTE Cosmetics

Recept na skvělou snídani – ztracené vejce

Brusinkové a Meruňkové nepečené kuličky

Maybelline Blogger School / Recenze makeupů

Květinové dopoledne: Event s Yves Rocher

Jarní event s Klorane / Péče o vlasy a nově i o tělo

SPOTŘEBOVÁNO / ČERVENEC, SRPEN, ZÁŘÍ 2017

Houbové rizoto

OUTFIT: Bílé kalhoty

Inzulínová pumpa a sensory

Recenze rtěnek MAYBELLINE Color Sensational Matte

Essence event #essenceslavi15

Dermacol Parfémový difuzér a kniha Lady Dermacol

Sojové produkty ALPRO

CESTOVÁNÍ – POLIGNANO A MARE, ITÁLIE

Nákupy a novinky / Červen 2018 + soutěž

7 kaváren v Praze, kam rozhodně musíte zajít na snídani

L’Oréal Paris: Cukrové peelingy Smooth Sugars

Citronová kolečka – slepované cukroví

Nejlepší kosmetika 2017 – dekorativní

Srovnání silver šampónů

Garnier: Péče na vlasy Oil Repair Intense

Malinový koláč: Rychlý moučník bez vajec

Recept / Hrstková polévka + event s zena-in.cz a Menu Gold

Dobroty, které si neodpustím i přes to, že mám cukrovku

Marie Claire Beauty Box JARO 2018

Pomůcky, bez kterých to s cukrovkou nejde

Gnocchi se špenátem, které zvládneš i ty!

Dia tipy – ledové čaje bez cukru a sladidel

BeepEgg a recept na Caesar salát s vejcem

Recept na čerstvý zázvorový čaj

Smršť třpytek: Event v MUIP se značkou MAC

Soutěž / Zaměřeno na rty

Recept Domácí burger s gorgonzolou

Recept na skvělou tomatovou polévku

SPOTŘEBOVÁNO 1/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

SOSKIN CC CREAM COLOR CONTROL 3 IN 1

Brandnooz box březen 2015

OUTFIT: Lněné tričko

Brandnooz box květen 2015

Presstrip s Garnierem

Tom Rob Smith – Farma

Přírodní balzámy CBD

Rajčatovo houbová omáčka s nivou a těstovinami

Špenátový Quiche se sýrem

12 tipů pro ještě lepší makronky

Alpro setkání blogerek

TOO FACED CHOCOLATE GOLD PALETKA / Recenze

Náš první brandnooz box

Nejlepší foukaná? V Color Lounge na Chodově

Testuji pro Cosmopolitan

Nejlepší recept na Jahodové knedlíky

Dijonský dresing na salát

2 Komentář

  1. Pavla Kopuletá

    Brokolici můžu na všechny způsoby, úplně se mi sbíhají sliny 🙂 quiche je dobrý třeba s pórkem nebo špenátem 🙂

  2. Life by Marie

    Quiche můžu na všechny způsoby, miluji ho na snídani 😀 Tvůj recept určitě vyzkouším, protože brokolici mám ráda.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *