CUKROVÍ: Měkké vánoční perníčky

2
Už dva roky po sobě si každé vánoce nejvíc užívám pečení a zdobení perníčků. Přes rok sice moc nepeču, ale ráda bych to změnila. Největším „problémem“ je to, že jsme doma dva a bábovku jíme přinejmenším týden. Před dvěma lety se mi perníčky moc nepovedly. Byly hrozně tvrdé. Minulý rok jsem se ale trefila do černého a perníčky byly měkké hned ten den, kdy jsem je upekla. Přečtěte si recept, který jsem pro vás sepsala. I s receptem na výbornou polevu ->

Recept na měkké perníčky:

  • 400g hladké mouky
  • 100g másla
  • 2 vejce
  • 140g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce medu (nejlépe domácího)
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 lžička sody

Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme metličkovým mixérem a poté přidáme med a koření. Do připraveného těsta přidáme mouku, kakao a sodu. Vypracujeme hladké těsto a alespoň hodinu necháme odležet v lednici. Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme připravené tvary. Nejvíce se mi osvědčili srdíčka, vločky a stromečky. Perníčky klademe na plech s pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Po upečení potřeme ještě teplé perníčky rozšlehaným vajíčkem. Jsou pak krásně lesklé.

TIP: Pokud jsou vaše perníčky tvrdé, dejte do krabice s perníčky rozkrojené jablíčko. Cukroví nasaje z jablka vlhkost a bude tak úžasně měkoučké.

Recept na polevu:

  • 1 bílek
  • 15-20 dkg prosátého moučkového cukru (množství cukru záleží na velikosti vajíčka)
  • 1 kávová lžička citronové šťávy

Moučkový cukr přesyjeme přes jemné sítko, přidáme jeden bílek a lžičku citrónové šťávy. Třeme asi 15-20 minut do té doby, než bude hmota tuhá. Poleva musí držet tvar a nesmí se roztékat. Po ozdobení necháme polevu na perníčkách pořádně ztvrdnout.

Zkoušela jsem perníky zdobit zdobícím pytlíkem i zdobící tužkou a tužka je skvělá. Dá se s ní zdobit přesně a detailně a výsledek je krásný. Doporučuji 🙂

Dobrou chuť a krásný předvánoční čas, Karolína

vánoční perníčky vánoční perníčky vánoční perníčky

2 KOMENTÁŘE

  1. Perníčky jsme s dcerou vyzkoušeli. Upečené a nazdobené, jsou moooc vynikající (po ochutnání co se zlomilo????) a také krásné voní ????foto mám na facebook kde také sdílím recept ????

Comments are closed.