RECEPT: Moje nejoblíbenější snídaně – Vajíčka s holandskou omáčkou

0

K snídani miluju vajíčka. Před 3 lety jsem vám na blog sepsala recept na ztracené vejce a dnes snídani posuneme ještě o level výš. Uděláme si jednoduchou holandskou omáčku. Záměrně píši jednoduchou, protože holandskou omáčku pomocí tyčového mixéru určitě zvládnete. Zkoušela jsem i verzi bez mixéru, kdy omáčku mícháte metlou, ale tam je potřeba o dost více času a není to tak jednoduché. Proto jsem si oblíbila jednodušší variantu, se kterou se mi omáčka povedla skvěle na první pokus. Já mám holandskou omáčku nejraději na ztracená vejce, používá se při receptu na vejce Benedikt a nebo s ní můžete přelít třeba grilovaný chřest.

Na holandskou omáčku potřebujete:

  • 1 vejce
  • 1lžičku citronové šťávy
  • 1 lžičku vody
  • špetku soli
  • 75 gramů másla

Postup:

Vejce, citronovou šťávu, vodu a sůl smícháme v hlubší nádobě. V menším rendlíku si rozpustíme máslo. Máslo by mělo mít okolo 100 stupňů, takže by se skoro mělo začít vařit, ale zvládnete to i bez teploměru. Poté vezmeme tyčový mixér a začneme mixovat rozmíchané vejce, citronovou šťávu, vodu a sůl a pomalinku přiléváme rozpuštěné máslo až do té doby, než se nám vytvoří hladká omáčka. Pokud by na vás byla omáčka moc řídká, můžete přidat více másla, pokud by byla naopak moc tuhá, přidejte trochu vody nebo citronové šťávy.

Potom už stačí udělat ztracená vejce nebo třeba volská oka, vše naskládat na kousek chleba nebo housky, přidat šunku, polít holandskou omáčkou, dozdobit ředkvičkovými klíčky a luxusní snídani máte na světe.

Jak udělat ztracené vejce jsem vám popisovala ve zmíněném článku, ale ve zkratce stačí v hrnci přivést k varu vodu, přidat lží i octa a do víru vmíchat vajíčko, které jsme si předtím rozklepli do hrnečku nebo jiné nádoby. Vejce se ve vodě vaří okolo 3 minut, potom ho stačí vyndat, nechat okapat a servírovat. Stejný postup opakujte se zbylými vejci, já většinou dělám dvě vajíčka na jednu porci.

Omáčka je dost tučná, tak to s porcemi moc nepřehánějte. Na jednu porci bohatě stačí jedna až dvě lžíce.

Napsat komentář

Prosím napište komentář!
Vaše jméno