RECEPT: Pečený čaj ze švestek

0

Před pár dny jsem sehnala na trzích švestky a měla jsem z toho velkou radost. Už dlouhou dobu jsem totiž chtěla vyzkoušet pečený čaj ze švestek, takže jsem se na to o víkendu vrhla. Příprava i samotné pečení nezabere déle než hodinu a výsledek je vynikající. Čaj oceníte hlavně na podzim a před Vánoci (koření i vůně při pečení Vánoce připomíná) a pokud pořídíte hezké skleničky, můžete pečený čaj darovat třeba pod stromeček. Já jsem přidala cukru méně, než najdete ve většine receptů. Pokud sladíte více, do hrnečku pak můžete přidat čaje dvě nebo tři lžičky. Já dávám lžičku jednu a i tak je výsledek vynikající.

Na švestkový pečený čaj budete potřebovat:

  • 1 kilo švestek
  • 200 gramů cukru
  • 1 citrón
  • 2 lžičky skořice
  • 1 kusy badyánu
  • 10 kusů hřebíčku
  • 1dcl rumu
  • menší pekáček a několik skleniček na uskladnění

Postup:

Umyté švestky vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a dáme do pekáčku. Přidáme nakrájený a oloupaný citrón (pokud bychom ho neoloupali, čaj by byl kvůli kůře hořký), cukr, skořici, badyán, hřebíček a rum. Vše promícháme a dáme péct do trouby na 200 stupňů přibližně na 30 minut. Během pečení směs několikrát promícháme. Hotový čaj dáváme do skleniček, které před plněním vylijeme horkou vodou (nezapomeneme také vylít víčka). Důkladně uzavřeme a necháme skleničky vychladit dnem vzhůru.

Pak už jen stačí zajít jednu lžičku připravené směsi horkou vodou a vynikající podzimní/zimní čaj je na světě 🙂 A nezapomeňte, že ovoce z čaje můžete i sníst. Chutná skvěle! Co na pečený čaj ze švestek říkáte? Vyzkoušíte? Dejte mi vědět do komentářů, K.

Napsat komentář

Prosím napište komentář!
Vaše jméno