RECEPT: Domácí levandulový sirup

4
domácí levandulový sirup

Až příjedu domů z dovolené v Chorvatsku, chystáme se s Honzíkem na levandulovou farmu. Levanduli máme oba moc rádi. I proto jsme se rozhodli, že za oknem budeme pěstovat právě tuhle fialovou bylinkou. Je ale pravda, že jsem se do levandule zamilovala až postupem času. Letos jsem vyzkoušela domácí levandulový sirup a protože je teď sezóna levandule, sepsala jsem pro vás recept.

Domácí šťavy a sirupy jsem poprvé vyzkoušela až letos. A totálně jsem si to zamilovala. Vedle bezové šťávy (recept najdete v tomto článku), jsem vyzkoušela i domácí levandulový sirup, který je snad ještě lepší. Levanduli jsem sehnala na farmářských trzích a pokud chcete sirup také vyzkoušet, je nejvyšší čas. Nejčastěji levandule kvete od konce června do začátku září. Záleží na druhu, ale o tom bych se ráda rozepsala až v dalším článku.

Levandulový sirup nahradí šťávu, dochutí čaj i bábovku a dá se s ním vytvořit i skvělá levandulová limonáda. Pomáhá při bolestech v krku, při migrénách, má skvělé zklidňující účinky a funguje i proti kašli.

domácí levandulový sirup

Na domací levandulový sirup budete potřebovat:

  • 100 gramů levandule (nejlepší jsou čerstvé květy, svou práci ale udělají i sušené)
  • 1 litr vody
  • 1/2 lžičky kyseliny citrónové
  • 500 gramů cukru krupice
  • 2 citróny

Postup:

Květy dejte do většího hrnce s vodou, přidejte dobře omyté (popřípadě oloupané) citróny a kyselinu citrónovou. Pokud máte květů více, než je 100 gramů, klidně je dejte do vody všechny. Čím více květů do vody dáte, tím silnější (a chutnější) sirup bude. Přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Po vychladnutí dejte hrnec na 48 hodin do lednice a nechte květy louhovat.

Po dvou dnech výluh sceďte a opět přiveďte k varu. Přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Sirup vařte do požadované hustoty a poté ještě horký lijte do suchých lahví nebo skleniček a dobře uzavřete.

Láhve jsem si předem umyla v myčce a “vysterilizovala” vařící vodou. Nezapomínejte opláchnout i víčka. Skladujte jí v zimě a ve tmě.

tip: V rámci úspory prostoru můžete štávu uchovat v mrazáku, v uzavíratelných sáčcích.


domácí levandulový sirup domácí levandulový sirup domácí levandulový sirupdomácí levandulový sirupdomácí levandulový sirupdomácí levandulový sirup

4 KOMENTÁŘE

  1. Jsem obrovskou milovnicí levandule a přiznávám, že jsem někdy chtěla vyzkoušet i sirup i nějakou tu kosmetiku, jen té levandule je pořád málo :-/

Napsat komentář

Prosím napište komentář!
Vaše jméno