RECEPT: Švestkový koláč

1

Hurááá, je tady sezóna švestek. Nevím, jak vy, ale já se k chuti švestek musela probojovat. Když jsem byla malá, moc mi nechutnaly, ale teď je miluju. Povidla, koláče a sladké knedlíky,… Mňam. A protože mi moje kamarádka Janča dala spoustu čerstvých švestek, vrhla jsem se na to nejjednodušší – na švestkový koláč. Při pečení jsem na nich nešetřila, dala jsem jich na plech opravdu hodně a koláč se moc povedl.

Jak si můžete z mých receptů všimnout, ráda peču koláče, dorty a další sladké věci. Samozřejmě dělám i klasická jídla, ale u těch mě nenapadne jídlo vyfotit a napsat vám k němu recept. Proto se tedy prosím nedivte, že já jako diabetička často sdílím právě sladké recepty. Peču jednou za čas a když se výsledek povede, většinou se o něj s vámi podělím. Nepoužívám na pečení umělá sladidla nebo stévii, přidám klasický cukr a při ochutnávání si dám prostě menší kousek a přidám si inzulín podle aktuální glykémie.

Na šveskový koláč potřebujete:

  • 150 g másla + trochu na vymazání formy
  • 300 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry (Já dala kůru sušenou, ale můžete jí dát i z čerstvého citronu. Jen pozor na to, aby nebyla kůra chemicky ošetřená, já zrovna bio citron nesehnala.)
  • šťávu z 1 pomeranče nebo citronu
  • 150 ml mléka
  • 800 g vypeckovaných švestek
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Velikost formy cca – 30x40cm

Postup:

Do mísy dáme 100g másla pokrájeného na kostičky, hladkou mouku a prášek do pečiva. Směs zpracujeme prsty, přimícháme moučkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijeme mléko a zpracujeme směs na vláčné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, kterou vyválíme na lehce pomoučněném válu a zpracované těsto přesuneme do předem vymazané formy.

Na korpus rozložíme švestky a kousky zbylého másla. Třtinový cukr si smícháme se skořicí a směsí posypeme koláč. Nakonec švestky zakápneme šťávou z citronu nebo pomeranče a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme do té doby, než začne ovoce bublat. Nakonec jen poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Co na švestkový koláč říkáte? Co ze švestek děláte vy? Pochlubte se v komentářích. Mějte se fajn, K.

1 komentář

Napsat komentář

Prosím napište komentář!
Vaše jméno