Datlové a švestkové RAW kuličky
Co je nového? Jídlo

Datlové a švestkové RAW kuličky

Letošní předvánoční čas jsme oficiálně započali tento víkend. Můj bráška slaví 6. narozeniny a vedle dortu a chlebíčků jsme s mamkou vymyslely i zdravější variantu nepečeného cukroví. Často se mu také říká raw cukroví a není na něm nic těžkého. Potřebujete jen sušené ovoce, ořechy a mixér.

První mixér jsme zavařili tak, že už nefunguje. Proto doporučuji sáhnout po kvalitném stroji, nebo si ho alespoň půjčit od mamky či kamarádky.

Dohromady jsme vyzkoušeli 4 varianty a já jsem se je rozhodla rozdělit recepty do dvou článků. Dnes si se s vámi podělím o švestkové a datlové kuličky a meruňkové a brusinkové si nechám na příště.

Příprava je jednoduchá a recepty si můžete měnit dle libosti a podle toho, co máte rádi. Stačí, když po prvním receptu zjistíte, jakou má mít těsto konzistenci.

Nic se nepeče a nemusí se přislazovat. Je to tedy takova zdravější varianta klasického cukroví a pokud vás baví zdobit alespoň stejně jako mě, kuličky budou vypadat krásně i jako dárek.

Švestkové RAW kuličky:

  • 1 hrnek sušených švestek (na pár hodin je před mixováním namočte do vody. Práce s nimi pak bude jednodušší)
  • 1 čajová lžička citrónové šťávy
  • 3 polévkové lžíce drcených mandlí
  • 5 polévkových lžic ovesných vloček (pokud se vám bude zdat hmota moc řídká, přidejte jich více)
  • trocha mleté skořice, nebo perníkového koření

Švestky rozmixujeme na jemnou kaši, přidáme drcené mandle, citrónovou šťávu, ovesné vločky a perníkové koření, nebo mletou skořici. Vše důkladně smícháme a z hmoty uděláme malé kuličky.

Datlové RAW kuličky

  • 100 gramů datlí bez kmene (rozmixovat jdou i bez namočení)
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 50 gramů mandlí
  • 2 lžíce nepraženého kakaa (můžete použít i holandské, ale to není raw)
  • 2 lžíce chia semínek
  • cca 2 lžíce vody
  • trocha mleté skořice a pomerančové šťávy

Datle s kokosovým olejem a mandlemi rozmixujeme, přidáme kakao, chia semínka, vodu, pomerančovou šťávu a mletou skořici. Pokud bude hmota moc tekutá, přidáme ořechy, případně datle. Z vytvořené hmoty děláme menší kuličky.

Zdobení aneb to nejlepší nakonec

Kuličky můžete obalovat ve všem možném. Jediné, co nedoporučuji je matcha prášek a kakao. S matcha práškem nám kuličky nechutnali a kako nevypadalo hezky. Místo toho jsou dobré kuličky obalené v kokosu, drcených mandlích a pistáciích (ne slané!) , nebo v rozdrcených jahodách sušených mrazem. Kuličky pak vypadají krásně i na pohled.

A pokud chcete, můžete kuličky polít 70% čokoládou a zdrobit kustovnicí, mandlemi nebo oříšky. V nápaditosti se meze nekladou a spíš záleží na tom co vás napadne, nebo co máte rádi.

RAW kuličky recept

Pár tipů na závěr

Do kuliček můžete zkusit přidat vanilkový extrakt, nebo kůru z citrusů (limenta, pomeranč, citrón či grep) či kandované ovoce. Ingredience mezi sebou kombinujte a nebojte se vyzkoušet ani sušená jablka.

Kuličky obalené v jedlých květech budou také moc krásné, ale není jednoduché suché květy koupit. Univerzální recept je tedy složený jen z několika ingrediencí – ovoce, ořechy a semínka, koření a kůra nebo šťáva z citrusů.

Hotové kuličky dáme do košíčků (prodává třeba Tescoma) a skladujeme v lednici.

Univerzální recept nejen na vánoce. Zkusíte je?

Mohlo by se vám líbit

SOSKIN CC CREAM COLOR CONTROL 3 IN 1

OUTFIT: Bílé kalhoty

Křehké vanilkové rohlíčky od babičky

Přírodní balzámy CBD

Recept na Jarní závitky

RECEPT Kuřecí maso s ricottou a špenátem

Srovnání silver šampónů

SPOTŘEBOVÁNO 1/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

Pupa Milano limitovaná edice Like A Doll a Collection Privée

Citronová kolečka – slepované cukroví

To nejlepší z drogérie: Maybelline Eraser Eye Concealer

SPOTŘEBOVÁNO / ČERVENEC, SRPEN, ZÁŘÍ 2017

Náš první brandnooz box

Lauren Graham – Rychleji mluvit nedokážu

Recept Domácí burger s gorgonzolou

Recept na skvělou snídani – ztracené vejce

Pomůcky, bez kterých to s cukrovkou nejde

Brandnooz box březen 2015

Nejsme v tom sami. Aneb slavní s cukrovkou

Soutěž / Zaměřeno na rty

Yves Rocher Hydra Végétal / Recenze

Abeceda make-upu: Typy pleti

12 tipů pro ještě lepší makronky

Dijonský dresing na salát

Novinky NIVEA / Recenze

Inzulínová pumpa a sensory

Recept / Hrstková polévka + event s zena-in.cz a Menu Gold

Nákupy a novinky / Duben 2018

Essence event #essenceslavi15

Recept na Vánoční kokosové kuličky

Testuji pro Cosmopolitan

Salát s hruškou a brusinkami

Nejlepší kosmetika 2017 – dekorativní

Brusinkové a Meruňkové nepečené kuličky

Cheesecake, který stojí za to!

Měkké vánoční perníčky

L’Oréal Paris: Cukrové peelingy Smooth Sugars

Lívance bez kynutí

Nákupy a novinky z Paříže: Fenty Beauty by Rihanna i vysněná Anastasia Beverly Hills

Finlandia Kokos EVENT

Únorové novinky Maybelline / Rozjasňovač Master Chrome a kokosová řasenka Total Temptation

Dia tipy – ledové čaje bez cukru a sladidel

Designer Outlet Parndorf – nákupy

Gnocchi se špenátem, které zvládneš i ty!

Jak správně pečovat o pleť? Event se značkou Mixa

Rimmel Transparentní pudr Insta Fix & Matte

NEJLEPŠÍ KOSMETIKA 2017 – PEČUJÍCÍ

PRODUKTY, KTERÉ MI NESEDLY II.

Babiččino Linecké cukroví

SPOTŘEBOVÁNO 2/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

Cestování – Torre A Mare, Itálie

BEAUTY BOX MARIE CLAIRE PODZIM/ZIMA 2017

Houbové rizoto

Recept na skvělou tomatovou polévku

Soutěž s kosmetikou Catrice

Nejlepší recept na Jahodové knedlíky

Alpro setkání blogerek

RECEPT Těstoviny s chřestem

Jarní novinky Essence: Rozjasňovač mořské panny i hydratační pěna

Ořechové košíčky

Recenze rtěnek MAYBELLINE Color Sensational Matte

Vosí hnízda + náplň

Kokosový olej, jak ho (možná) neznáte

3 TIPY do kuchyně: Rychlá večeře a sladká tečka? Aneb co mít vždycky doma v lednici!

Brandnooz box květen 2015

Špenátový Quiche se sýrem

Voňavé pohankové palačinky

Ořechové hvězdičky s polevou

Tom’ s Burger recenze

RADKA TŘEŠTÍKOVÁ – OSM

Květinové dopoledne: Event s Yves Rocher

Monopoli – azurové moře, nádherný přístav i útulné uličky

Havlíkova Apotéka – Andělská tvář, Kouzelná studánka, Havlíkův přírodní zázrak

Kuskus s brokolicí, špenátem a sýrem

Presstrip s Garnierem

Pupa Milano Sport Addicted

Marie Claire Beauty Box JARO 2018

L’Oréal Elseve Huile Extraordinaire / Recenze

Jarní event s Klorane / Péče o vlasy a nově i o tělo

Brandnooz box duben 2015

Dermacol Aroma Ritual Jablko se skořicí

Sarah Wilsonová – Sladký život bez cukru + dva recepty

Dermacol Parfémový difuzér a kniha Lady Dermacol

SHARI LAPENA – MANŽELÉ ODVEDLE

Co jsem se díky cukrovce naučila jíst a pít?

Dobroty, které si neodpustím i přes to, že mám cukrovku

Francouzké makronky recept / French Macarons recipe

Sluneční ochrana A-DERMA

Abeceda make-upu: Dehydratovaná pleť – když krém a voda nestačí

BeepEgg a recept na Caesar salát s vejcem

Novinky Dermacol + oblíbené produkty

Recept na čerstvý zázvorový čaj

Sojové produkty ALPRO

Snídaně s Procter & Gamble

Vyzkoušeno / NOTE Cosmetics

Knižní tipy / DUBEN – Jíst, mládnout, radovat se a Acidobazická rovnováha

Rajčatovo houbová omáčka s nivou a těstovinami

Březový detox: Event se značkou Weleda

Zalomení kanyly u inzulínové pumpy

Recenze vůní z e-shopu parfemyzlondyna.cz

Garnier: Péče na vlasy Oil Repair Intense

Malinový koláč: Rychlý moučník bez vajec

Tom Rob Smith – Farma

MAKE-UP INSTITUTE PRAGUE MASTER PRO A-Z 5. TÝDEN

Recenze glukometru Contour Plus One

Nejlepší foukaná? V Color Lounge na Chodově

CESTOVÁNÍ – POLIGNANO A MARE, ITÁLIE

Francouzský slaný koláč Quiche s brokolicí / Recept

TOO FACED CHOCOLATE GOLD PALETKA / Recenze

Abeceda make-upu: Přírodní kosmetika

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *