Ořechové košíčky
Co je nového? Jídlo

Ořechové košíčky

Košíčky s ořechovou náplní jsem poprvé připravovala před 2 lety a od té doby je dělám každý rok. Základem je samozřejmě recept, který mám stejně jako většinu vánočních receptů, od Honzovo babičky. Díky vůni rumu a oříšků nasajete tu správnou vánoční atmosféru. 

Košíčky dělám pokaždé několik dní. Když dělám klasické linecké, připravím si těsto i na košíčky. Zdobení a plnění si nechám na další večer. Pokud vás, stejně jako mě zdobení cukroví baví, tady se vyřádíte. Na zdobení můžete použít zbylé oříšky, nebo sáhnout po barevných kuličkách. Zdobení si tak oblíbí i děti.

Chcete znát recept na křehké vanilkové rohlíčky? Přečtěte si recept, který nemá konkurenci. Dostala jsem ho od Honzovo babičky.

Na těsto budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 4 žloutky
  • lžičku citrónové kůry

Na náplň si připravte:

  • 250 ml mléka
  • 200 g cukru
  • 150 g oříšků (nejlepší jsou vlašské)
  • 300 g semletých piškotů (postačí vám uzavíratelný sáček a váleček)
  • 100 g másla
  • rum

Mléko, cukr a semleté ořechy svaříme s mlékem a do zcela vychlazené hmoty přidáme piškoty, máslo a rum.

Čokoládová poleva:

  • 3 čokolády na vaření
  • 1/2 kostky másla
  • trocha smetany (nemusí být)

Nezapomeňte na:

  • formičky (prodává třeba Tescoma)
  • máslo na vymazání formiček
  • rybízovou marmeládu
  • čtvrtky vlašských ořechů na ozdobu

Postup:

Těsto: Nejprve zpracujeme linecké těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Mezi tím si košíčky důkladně vymažeme máslem. Usnadní nám to práci a košíčky půjdou lehce z formiček. Samozřejmě záleží na tom, jaké formičky máte. Dá se ale pracovat i se staršími. Jen s máslem nešetřete.

Do vymazané formičky vtlačíme kousek těsta. Čím dáme těsta do formičky méně, tím více se do něj bude vejít náplň. Proto dávám těsta zpočátku raději méně a když je potřeba, trochu přidám. Pečeme na 180 stupňů. Hotové košíčky poznáme tak, že začnou na okrajích růžovět. Když růžový, rychle s nimi z trouby ven.

Formičky necháme pár minut vychladnout (tím pár myslím doslova 2 minuty) a  košíčky vyndáme. Jsou opravdu hodně křehké, tak raději opatrně.

Náplň: Mléko, cukr a semleté ořechy svaříme s mlékem a do zcela vychlazené hmoty přidáme piškoty, máslo a rum.

Poleva: Ve vodní lázni rozpustíme čokolády, přidíme máslo a trochu smetany. Mícháme do té doby, než se čokoláda neroztaví.

A teď už se vrháme na samotné plnění a zdobení. Vezmeme si košíček, do kterého dáme trochu marmelády (stačí velikost menšího oříšku). Na marmeládu přidáme nožem nebo lžičkou náplň a vytvarujeme košíček. Nakonec už jen pokapeme čokoládou a ozdobíme oříškem, nebo barevným sypáním.

Tak hurá do kuchyně! Dejte mi vědět, jak se vám ořechové košíčky povedli. Co letos pečete vy? Krásné svátky, Karolína

Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukroví

Mohlo by se vám líbit

Ořechové hvězdičky s polevou

BeepEgg a recept na Caesar salát s vejcem

Špenátový Quiche se sýrem

Garnier: Péče na vlasy Oil Repair Intense

Sojové produkty ALPRO

Datlové a švestkové RAW kuličky

3 TIPY: Rychlá večeře a sladká tečka? Aneb co mít vždycky doma v lednici!

Brandnooz box květen 2015

RADKA TŘEŠTÍKOVÁ – OSM

Rajčatovo houbová omáčka s nivou a těstovinami

Finlandia Kokos EVENT

Recenze glukometru Contour Plus One

Recept Domácí burger s gorgonzolou

Malinový koláč: Rychlý moučník bez vajec

Dijonský dresing na salát

Salát s hruškou a brusinkami

CESTOVÁNÍ – POLIGNANO A MARE, ITÁLIE

Soutěž s kosmetikou Catrice

Brandnooz box duben 2015

Brandnooz box březen 2015

Monopoli – azurové moře, nádherný přístav i útulné uličky

Houbové rizoto

Nejlepší recept na Jahodové knedlíky

Novinky NIVEA / Recenze

Měkké vánoční perníčky

Recept na skvělou snídani – ztracené vejce

MAKE-UP INSTITUTE PRAGUE MASTER PRO A-Z 5. TÝDEN

Recept na Jarní závitky

Dobroty, které si neodpustím i přes to, že mám cukrovku

Co jsem se díky cukrovce naučila jíst a pít?

Designer Outlet Parndorf – nákupy

Alpro setkání blogerek

Essence event #essenceslavi15

Knižní tipy / DUBEN – Jíst, mládnout, radovat se a Acidobazická rovnováha

Dia tipy – ledové čaje bez cukru a sladidel

Babiččino Linecké cukroví

Rimmel Transparentní pudr Insta Fix & Matte

Citronová kolečka – slepované cukroví

Recept na Vánoční kokosové kuličky

BEAUTY BOX MARIE CLAIRE PODZIM/ZIMA 2017

RECEPT Těstoviny s chřestem

Kuskus s brokolicí, špenátem a sýrem

Francouzké makronky recept / French Macarons recipe

Tom´s burger recenze

SHARI LAPENA – MANŽELÉ ODVEDLE

RECEPT Kuřecí maso s ricottou a špenátem

Novinky Dermacol + oblíbené produkty

Nejlepší kosmetika 2017 – dekorativní

Sarah Wilsonová – Sladký život bez cukru + dva recepty

NEJLEPŠÍ KOSMETIKA 2017 – PEČUJÍCÍ

To nejlepší z drogérie: Maybelline Eraser Eye Concealer

Křehké vanilkové rohlíčky od babičky

Nejsme v tom sami. Aneb slavní s cukrovkou

Recenze rtěnek MAYBELLINE Color Sensational Matte

Dermacol Aroma Ritual Jablko se skořicí

Brusinkové a Meruňkové nepečené kuličky

Recenze vůní z e-shopu parfemyzlondyna.cz

Vosí hnízda + náplň

Pupa Milano limitovaná edice Like A Doll a Collection Privée

Přírodní balzámy CBD

SPOTŘEBOVÁNO / ČERVENEC, SRPEN, ZÁŘÍ 2017

Sluneční ochrana A-DERMA

Zalomení kanyly u inzulínové pumpy

Kokosový olej, jak ho (možná) neznáte

Tom Rob Smith – Farma

Pomůcky, bez kterých to s cukrovkou nejde

Havlíkova Apotéka – Andělská tvář, Kouzelná studánka, Havlíkův přírodní zázrak

Voňavé pohankové palačinky

Gnocchi se špenátem, které zvládneš i ty!

Cheesecake, který stojí za to!

Testuji pro Cosmopolitan

Cestování – Torre A Mare, Itálie

Náš první brandnooz box

Recept na skvělou tomatovou polévku

Pupa Milano Sport Addicted

12 tipů pro ještě lepší makronky

Nákupy a novinky z Paříže: Fenty Beauty by Rihanna i vysněná Anastasia Beverly Hills

Nejlepší foukaná? V Color Lounge na Chodově

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *