Ořechové košíčky
Co je nového? Jídlo

Ořechové košíčky

Košíčky s ořechovou náplní jsem poprvé připravovala před 2 lety a od té doby je dělám každý rok. Základem je samozřejmě recept, který mám stejně jako většinu vánočních receptů, od Honzovo babičky. Díky vůni rumu a oříšků nasajete tu správnou vánoční atmosféru. 

Košíčky dělám pokaždé několik dní. Když dělám klasické linecké, připravím si těsto i na košíčky. Zdobení a plnění si nechám na další večer. Pokud vás, stejně jako mě zdobení cukroví baví, tady se vyřádíte. Na zdobení můžete použít zbylé oříšky, nebo sáhnout po barevných kuličkách. Zdobení si tak oblíbí i děti.

Chcete znát recept na křehké vanilkové rohlíčky? Přečtěte si recept, který nemá konkurenci. Dostala jsem ho od Honzovo babičky.

Na těsto budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 4 žloutky
  • lžičku citrónové kůry

Na náplň si připravte:

  • 250 ml mléka
  • 200 g cukru
  • 150 g oříšků (nejlepší jsou vlašské)
  • 300 g semletých piškotů (postačí vám uzavíratelný sáček a váleček)
  • 100 g másla
  • rum

Mléko, cukr a semleté ořechy svaříme s mlékem a do zcela vychlazené hmoty přidáme piškoty, máslo a rum.

Čokoládová poleva:

  • 3 čokolády na vaření
  • 1/2 kostky másla
  • trocha smetany (nemusí být)

Nezapomeňte na:

  • formičky (prodává třeba Tescoma)
  • máslo na vymazání formiček
  • rybízovou marmeládu
  • čtvrtky vlašských ořechů na ozdobu

Postup:

Těsto: Nejprve zpracujeme linecké těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Mezi tím si košíčky důkladně vymažeme máslem. Usnadní nám to práci a košíčky půjdou lehce z formiček. Samozřejmě záleží na tom, jaké formičky máte. Dá se ale pracovat i se staršími. Jen s máslem nešetřete.

Do vymazané formičky vtlačíme kousek těsta. Čím dáme těsta do formičky méně, tím více se do něj bude vejít náplň. Proto dávám těsta zpočátku raději méně a když je potřeba, trochu přidám. Pečeme na 180 stupňů. Hotové košíčky poznáme tak, že začnou na okrajích růžovět. Když růžový, rychle s nimi z trouby ven.

Formičky necháme pár minut vychladnout (tím pár myslím doslova 2 minuty) a  košíčky vyndáme. Jsou opravdu hodně křehké, tak raději opatrně.

Náplň: Mléko, cukr a semleté ořechy svaříme s mlékem a do zcela vychlazené hmoty přidáme piškoty, máslo a rum.

Poleva: Ve vodní lázni rozpustíme čokolády, přidíme máslo a trochu smetany. Mícháme do té doby, než se čokoláda neroztaví.

A teď už se vrháme na samotné plnění a zdobení. Vezmeme si košíček, do kterého dáme trochu marmelády (stačí velikost menšího oříšku). Na marmeládu přidáme nožem nebo lžičkou náplň a vytvarujeme košíček. Nakonec už jen pokapeme čokoládou a ozdobíme oříškem, nebo barevným sypáním.

Tak hurá do kuchyně! Dejte mi vědět, jak se vám ořechové košíčky povedli. Co letos pečete vy? Krásné svátky, Karolína

Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukroví

Mohlo by se vám líbit

Recept na Jarní závitky

L’Oréal Elseve Huile Extraordinaire / Recenze

Abeceda make-upu: Dehydratovaná pleť – když krém a voda nestačí

PRODUKTY, KTERÉ MI NESEDLY II.

Brandnooz box duben 2015

Nejsme v tom sami. Aneb slavní s cukrovkou

Voňavé pohankové palačinky

Zalomení kanyly u inzulínové pumpy

Náš první brandnooz box

Salát s hruškou a brusinkami

SPOTŘEBOVÁNO 2/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

Rajčatovo houbová omáčka s nivou a těstovinami

Maybelline Blogger School / Kosmetické tipy a triky

3 TIPY do kuchyně: Rychlá večeře a sladká tečka? Aneb co mít vždycky doma v lednici!

Malinový koláč: Rychlý moučník bez vajec

SHARI LAPENA – MANŽELÉ ODVEDLE

Květinové dopoledne: Event s Yves Rocher

Monopoli – azurové moře, nádherný přístav i útulné uličky

Cestování – Torre A Mare, Itálie

OUTFIT: Bílé kalhoty

Pupa Milano Sport Addicted

Nákupy a novinky / Duben 2018

Co jsem se díky cukrovce naučila jíst a pít?

Babiččino Linecké cukroví

Sojové produkty ALPRO

Dobroty, které si neodpustím i přes to, že mám cukrovku

Pomůcky, bez kterých to s cukrovkou nejde

Ořechové hvězdičky s polevou

SPOTŘEBOVÁNO / ČERVENEC, SRPEN, ZÁŘÍ 2017

Dermacol Aroma Ritual Jablko se skořicí

Přírodní balzámy CBD

Křehké vanilkové rohlíčky od babičky

Vyzkoušeno / NOTE Cosmetics

Abeceda make-upu: Typy pleti

Inzulínová pumpa a sensory

Srovnání silver šampónů

Recept na skvělou tomatovou polévku

Kuskus s brokolicí, špenátem a sýrem

Sarah Wilsonová – Sladký život bez cukru + dva recepty

CESTOVÁNÍ – POLIGNANO A MARE, ITÁLIE

Lauren Graham – Rychleji mluvit nedokážu

Designer Outlet Parndorf – nákupy

Recenze rtěnek MAYBELLINE Color Sensational Matte

Rimmel Transparentní pudr Insta Fix & Matte

BeepEgg a recept na Caesar salát s vejcem

SOSKIN CC CREAM COLOR CONTROL 3 IN 1

Nákupy a novinky / Květen 2018

MAKE-UP INSTITUTE PRAGUE MASTER PRO A-Z 5. TÝDEN

RECEPT Kuřecí maso s ricottou a špenátem

Novinky Dermacol + oblíbené produkty

TOO FACED CHOCOLATE GOLD PALETKA / Recenze

Tom Rob Smith – Farma

Nákupy a novinky z Paříže: Fenty Beauty by Rihanna i vysněná Anastasia Beverly Hills

Recept / Hrstková polévka + event s zena-in.cz a Menu Gold

Březový detox: Event se značkou Weleda

To nejlepší z drogérie: Maybelline Eraser Eye Concealer

Vosí hnízda + náplň

Francouzský slaný koláč Quiche s brokolicí / Recept

Nejlepší foukaná? V Color Lounge na Chodově

Recenze glukometru Contour Plus One

Cheesecake, který stojí za to!

Citronová kolečka – slepované cukroví

Francouzké makronky recept / French Macarons recipe

Recept Domácí burger s gorgonzolou

Nejlepší recept na Jahodové knedlíky

Brusinkové a Meruňkové nepečené kuličky

Tom’ s Burger recenze

Pupa Milano limitovaná edice Like A Doll a Collection Privée

Presstrip s Garnierem

Snídaně s Procter & Gamble

Novinky NIVEA / Recenze

Event #iamstylista: Hair Makeup revoluce od L’Oréal Paris a rozšíření kolekce Colorista

Recept na skvělou snídani – ztracené vejce

Sluneční ochrana A-DERMA

Alpro setkání blogerek

Recept na Vánoční kokosové kuličky

Jak správně pečovat o pleť? Event se značkou Mixa

RADKA TŘEŠTÍKOVÁ – OSM

12 tipů pro ještě lepší makronky

Abeceda make-upu: Přírodní kosmetika

SPOTŘEBOVÁNO 1/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

L’Oréal Paris: Cukrové peelingy Smooth Sugars

Jarní novinky Essence: Rozjasňovač mořské panny i hydratační pěna

BEAUTY BOX MARIE CLAIRE PODZIM/ZIMA 2017

Dijonský dresing na salát

Kokosový olej, jak ho (možná) neznáte

Essence event #essenceslavi15

Brandnooz box březen 2015

Dia tipy – ledové čaje bez cukru a sladidel

Havlíkova Apotéka – Andělská tvář, Kouzelná studánka, Havlíkův přírodní zázrak

Soutěž / Zaměřeno na rty

Měkké vánoční perníčky

OUTFIT: Lněné tričko

Recept na čerstvý zázvorový čaj

Špenátový Quiche se sýrem

Únorové novinky Maybelline / Rozjasňovač Master Chrome a kokosová řasenka Total Temptation

NEJLEPŠÍ KOSMETIKA 2017 – PEČUJÍCÍ

Yves Rocher Hydra Végétal / Recenze

Nejlepší kosmetika 2017 – dekorativní

Lívance bez kynutí

RECEPT Těstoviny s chřestem

Garnier: Péče na vlasy Oil Repair Intense

Knižní tipy / DUBEN – Jíst, mládnout, radovat se a Acidobazická rovnováha

Smršť třpytek: Event v MUIP se značkou MAC

Gnocchi se špenátem, které zvládneš i ty!

Dermacol Parfémový difuzér a kniha Lady Dermacol

Bezová šťáva / Recept

Marie Claire Beauty Box JARO 2018

Recenze vůní z e-shopu parfemyzlondyna.cz

Finlandia Kokos EVENT

Soutěž s kosmetikou Catrice

Testuji pro Cosmopolitan

Datlové a švestkové RAW kuličky

Brandnooz box květen 2015

Jarní event s Klorane / Péče o vlasy a nově i o tělo

Houbové rizoto

Bourjois krémové oční stíny Satin Edition & Metal Edition

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *