CUKROVÍ: Ořechové košíčky

0

Ořechové košíčky jsem poprvé připravovala před 2 lety a od té doby je dělám každý rok. Základem je samozřejmě recept, který mám stejně jako většinu vánočních receptů, od Honzovo babičky. Díky vůni rumu a oříšků nasajete tu správnou vánoční atmosféru.

Košíčky dělám pokaždé několik dní. Když dělám klasické linecké, připravím si těsto i na košíčky. Zdobení a plnění si nechám na další večer. Pokud vás, stejně jako mě zdobení cukroví baví, tady se vyřádíte. Na zdobení můžete použít zbylé oříšky, nebo sáhnout po barevných kuličkách. Zdobení si tak oblíbí i děti.

[box type=“warning“] Chcete znát recept na křehké vanilkové rohlíčky? Přečtěte si recept, který nemá konkurenci. Dostala jsem ho od Honzovo babičky.[/box]

Na těsto budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 4 žloutky
  • lžičku citrónové kůry

Na náplň si připravte:

  • 250 ml mléka
  • 200 g cukru
  • 150 g oříšků (nejlepší jsou vlašské)
  • 300 g semletých piškotů (postačí vám uzavíratelný sáček a váleček)
  • 100 g másla
  • rum

Mléko, cukr a semleté ořechy svaříme s mlékem a do zcela vychlazené hmoty přidáme piškoty, máslo a rum.

Čokoládová poleva:

  • 3 čokolády na vaření
  • 1/2 kostky másla
  • trocha smetany (nemusí být)

Nezapomeňte na:

  • formičky (prodává třeba Tescoma)
  • máslo na vymazání formiček
  • rybízovou marmeládu
  • čtvrtky vlašských ořechů na ozdobu

Postup:

Těsto: Nejprve zpracujeme linecké těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Mezi tím si košíčky důkladně vymažeme máslem. Usnadní nám to práci a košíčky půjdou lehce z formiček. Samozřejmě záleží na tom, jaké formičky máte. Dá se ale pracovat i se staršími. Jen s máslem nešetřete.

Do vymazané formičky vtlačíme kousek těsta. Čím dáme těsta do formičky méně, tím více se do něj bude vejít náplň. Proto dávám těsta zpočátku raději méně a když je potřeba, trochu přidám. Pečeme na 180 stupňů. Hotové košíčky poznáme tak, že začnou na okrajích růžovět. Když růžový, rychle s nimi z trouby ven.

Formičky necháme pár minut vychladnout (tím pár myslím doslova 2 minuty) a  košíčky vyndáme. Jsou opravdu hodně křehké, tak raději opatrně.

Náplň: Mléko, cukr a semleté ořechy svaříme s mlékem a do zcela vychlazené hmoty přidáme piškoty, máslo a rum.

Poleva: Ve vodní lázni rozpustíme čokolády, přidíme máslo a trochu smetany. Mícháme do té doby, než se čokoláda neroztaví.

A teď už se vrháme na samotné plnění a zdobení. Vezmeme si košíček, do kterého dáme trochu marmelády (stačí velikost menšího oříšku). Na marmeládu přidáme nožem nebo lžičkou náplň a vytvarujeme košíček. Nakonec už jen pokapeme čokoládou a ozdobíme oříškem, nebo barevným sypáním.

Tak hurá do kuchyně! Dejte mi vědět, jak se vám ořechové košíčky povedli. Co letos pečete vy? Krásné svátky, Karolína

Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukroví Ořechové košíčky cukrovíOŘECHOVÉ KOŠÍČKY OŘECHOVÉ KOŠÍČKY