CUKROVÍ: Citronová kolečka – slepované cukroví

0
citronová kolečka, cukroví

Hezký čtvrtek,

svátky jsou za dveřmi a už tomu neutečeme. Pokaždé to přijde hrozně rychle. Pamatuji si, jak jsem v listopadu obdivovala ségry vánoční výzdobu a už je to tu! Dnes jsem měla poslední den školy, zítra má volno i Honzík, tak se těším na to, až si k snídani uděláme vajíčka, pustíme si vánoční filmy a zažijeme pravou vánoční pohodu. Pomyslný školní maraton mi ale nekončí. Na konci ledna mě čekají státnice a teď o vánočních prázdninách nechci nic podcenit. Ještě než se do tohoto závodu s časem vrhnu, si užívám vánoční atmosféru, jak jen to jde. I vánoční úklid, který dělám letos po několikáté, mě dnes bavil.

Co už mám ale pár dní hotové, je vánoční cukroví. Tentokrát tu mám recept z vánočního Apetitu. Pekla jsem podle něj letos poprvé. A hned dvakrát. Jako první jsem dělala jsem citronová kolečka s mrazem sušenými jahodami. Těším se, až je u našich všichni ochutnají 🙂 Na pohled vypadají krásně. Co budete potřebovat?

Na kolečka:

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 140g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry

Na krém:

  • 125 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 25 ml citrónové šťávy
  • 25 ml rumu

Na polevu a ozdobení:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky rumu
  • mrazem sušené jahody

Nezapomeňte na:

  • potravinářskou folii
  • vykrajovátko
  • pečící papír

Postup:

Citronová kolečka: Neprve si připravíme z mouky, cukru, másla, žloutků a citrónové kůry těsto. V potravinářské folii jsme ho nechala dva dny uležet v lednici. Určitě ale bude stačit i den, nebo jedno odpoledne. Před samotným vykrajováním si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem a na plech vykládáme hotová kolečka o tloušce asi 5 milimetrů. Já jsem dělala tenčí a je pravda, že bych ocenila jak menší vykrajovátko, tak silnější tloušťku kolečka. V troubě pečeme asi 7 minut, do té doby, než začnou kolečka růžovět. Já jsem si vždy nastavila na minutce 5 minut a potom u trouby pečlivě kontrolovala, jestli už kolečka nejsou hotová. Upečené cukroví necháme vychladnout a mezi tím si připravíme krém.

Krém: Máslo vyšleháme s cukrem a do připravené hmoty poté zašleháme citronovou štávu a rum. Krémem slepujeme kolečka. Nemusíte se toho množství bát. I když to vypadá, že je krému málo, bude stačit na všechny. Nejprve jsem plnila cukrářským sáčkem, což mě po několika minutách začlo nudit. Sáhla jsem tak po klasickém noži a cukroví krémem potírala, stejně jako linecké cukroví.

Jelikož se krém rychle zahřívá a má tendenci roztékat se, dáme kolečka po namazání alespoň na 30 minut do chladu.

Zdobení a poleva: A teď už jen zábavná tečka na závěr. Na polevu rozšleháme cukr s citronovou šťávou a rumem. Polevou natíráme slepená kolečka a navrh posypeme suchem mraženými jahodami. A výsledek? Vypadá a chutná skvěle!

Hotové cukroví dejte do chaldu, nebo za okno 🙂 Tak dobrou chuť a krásné Vánoce, Karolína

citronová kolečka, cukroví citronová kolečka, cukroví citronová kolečka, cukroví citronová kolečka, cukroví

Napsat komentář

Prosím napište komentář!
Vaše jméno