Citronová kolečka – slepované cukroví
Co je nového? Jídlo

Citronová kolečka – slepované cukroví

Hezký čtvrtek,

svátky jsou za dveřmi a už tomu neutečeme. Pokaždé to přijde hrozně rychle. Pamatuji si, jak jsem v listopadu obdivovala ségry vánoční výzdobu a už je to tu! Dnes jsem měla poslední den školy, zítra má volno i Honzík, tak se těším na to, až si k snídani uděláme vajíčka, pustíme si vánoční filmy a zažijeme pravou vánoční pohodu. Pomyslný školní maraton mi ale nekončí. Na konci ledna mě čekají státnice a teď o vánočních prázdninách nechci nic podcenit. Ještě než se do tohoto závodu s časem vrhnu, si užívám vánoční atmosféru, jak jen to jde. I vánoční úklid, který dělám letos po několikáté, mě dnes bavil. 

Co už mám ale pár dní hotové, je vánoční cukroví. Tentokrát tu mám recept z vánočního Apetitu. Pekla jsem podle něj letos poprvé. A hned dvakrát. Jako první jsem dělala jsem citronová kolečka s mrazem sušenými jahodami. Těším se, až je u našich všichni ochutnají 🙂 Na pohled vypadají krásně. Co budete potřebovat?

Na kolečka:

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 140g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry

Na krém:

  • 125 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 25 ml citrónové šťávy
  • 25 ml rumu

Na polevu a ozdobení:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky rumu
  • mrazem sušené jahody

Nezapomeňte na:

  • potravinářskou folii
  • vykrajovátko
  • pečící papír

Postup:

Citronová kolečka: Neprve si připravíme z mouky, cukru, másla, žloutků a citrónové kůry těsto. V potravinářské folii jsme ho nechala dva dny uležet v lednici. Určitě ale bude stačit i den, nebo jedno odpoledne. Před samotným vykrajováním si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem a na plech vykládáme hotová kolečka o tloušce asi 5 milimetrů. Já jsem dělala tenčí a je pravda, že bych ocenila jak menší vykrajovátko, tak silnější tloušťku kolečka. V troubě pečeme asi 7 minut, do té doby, než začnou kolečka růžovět. Já jsem si vždy nastavila na minutce 5 minut a potom u trouby pečlivě kontrolovala, jestli už kolečka nejsou hotová. Upečené cukroví necháme vychladnout a mezi tím si připravíme krém.

Krém: Máslo vyšleháme s cukrem a do připravené hmoty poté zašleháme citronovou štávu a rum. Krémem slepujeme kolečka. Nemusíte se toho množství bát. I když to vypadá, že je krému málo, bude stačit na všechny. Nejprve jsem plnila cukrářským sáčkem, což mě po několika minutách začlo nudit. Sáhla jsem tak po klasickém noži a cukroví krémem potírala, stejně jako linecké cukroví.

Jelikož se krém rychle zahřívá a má tendenci roztékat se, dáme kolečka po namazání alespoň na 30 minut do chladu.

Zdobení a poleva: A teď už jen zábavná tečka na závěr. Na polevu rozšleháme cukr s citronovou šťávou a rumem. Polevou natíráme slepená kolečka a navrh posypeme suchem mraženými jahodami. A výsledek? Vypadá a chutná skvěle!

Hotové cukroví dejte do chaldu, nebo za okno 🙂 Tak dobrou chuť a krásné Vánoce, Karolína

citronová kolečka, cukroví citronová kolečka, cukroví citronová kolečka, cukroví citronová kolečka, cukroví

Mohlo by se vám líbit

Novinky Dermacol + oblíbené produkty

Nejlepší foukaná? V Color Lounge na Chodově

SPOTŘEBOVÁNO / ČERVENEC, SRPEN, ZÁŘÍ 2017

Novinky NIVEA / Recenze

Tom´s burger recenze

Garnier: Péče na vlasy Oil Repair Intense

Recenze glukometru Contour Plus One

Kokosový olej, jak ho (možná) neznáte

MAKE-UP INSTITUTE PRAGUE MASTER PRO A-Z 5. TÝDEN

Pupa Milano limitovaná edice Like A Doll a Collection Privée

Kuskus s brokolicí, špenátem a sýrem

Testuji pro Cosmopolitan

Recept na skvělou snídani – ztracené vejce

Designer Outlet Parndorf – nákupy

Tom Rob Smith – Farma

Sluneční ochrana A-DERMA

3 TIPY: Rychlá večeře a sladká tečka? Aneb co mít vždycky doma v lednici!

Co jsem se díky cukrovce naučila jíst a pít?

Brandnooz box duben 2015

Brandnooz box březen 2015

Voňavé pohankové palačinky

Cheesecake, který stojí za to!

12 tipů pro ještě lepší makronky

Recept na Vánoční kokosové kuličky

Nejlepší kosmetika 2017 – dekorativní

RECEPT Těstoviny s chřestem

Knižní tipy / DUBEN – Jíst, mládnout, radovat se a Acidobazická rovnováha

Nejlepší recept na Jahodové knedlíky

CESTOVÁNÍ – POLIGNANO A MARE, ITÁLIE

Malinový koláč: Rychlý moučník bez vajec

Měkké vánoční perníčky

RADKA TŘEŠTÍKOVÁ – OSM

Cestování – Torre A Mare, Itálie

Recept na skvělou tomatovou polévku

Přírodní balzámy CBD

Havlíkova Apotéka – Andělská tvář, Kouzelná studánka, Havlíkův přírodní zázrak

Finlandia Kokos EVENT

Brusinkové a Meruňkové nepečené kuličky

Vosí hnízda + náplň

BeepEgg a recept na Caesar salát s vejcem

Špenátový Quiche se sýrem

Zalomení kanyly u inzulínové pumpy

Dia tipy – ledové čaje bez cukru a sladidel

Pomůcky, bez kterých to s cukrovkou nejde

Rajčatovo houbová omáčka s nivou a těstovinami

Pupa Milano Sport Addicted

Babiččino Linecké cukroví

SHARI LAPENA – MANŽELÉ ODVEDLE

Brandnooz box květen 2015

Ořechové košíčky

Recenze rtěnek MAYBELLINE Color Sensational Matte

Nákupy a novinky z Paříže: Fenty Beauty by Rihanna i vysněná Anastasia Beverly Hills

BEAUTY BOX MARIE CLAIRE PODZIM/ZIMA 2017

Sarah Wilsonová – Sladký život bez cukru + dva recepty

NEJLEPŠÍ KOSMETIKA 2017 – PEČUJÍCÍ

Essence event #essenceslavi15

To nejlepší z drogérie: Maybelline Eraser Eye Concealer

Recept na Jarní závitky

Nejsme v tom sami. Aneb slavní s cukrovkou

RECEPT Kuřecí maso s ricottou a špenátem

Soutěž s kosmetikou Catrice

Náš první brandnooz box

Alpro setkání blogerek

Recenze vůní z e-shopu parfemyzlondyna.cz

Křehké vanilkové rohlíčky od babičky

Monopoli – azurové moře, nádherný přístav i útulné uličky

Dijonský dresing na salát

Ořechové hvězdičky s polevou

Rimmel Transparentní pudr Insta Fix & Matte

Francouzké makronky recept / French Macarons recipe

Datlové a švestkové RAW kuličky

Houbové rizoto

Gnocchi se špenátem, které zvládneš i ty!

Sojové produkty ALPRO

Recept Domácí burger s gorgonzolou

Dobroty, které si neodpustím i přes to, že mám cukrovku

Dermacol Aroma Ritual Jablko se skořicí

Salát s hruškou a brusinkami

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *