CUKROVÍ: Křehké vanilkové rohlíčky od babičky

6

Jestli chcete navodit vánoční atmosféru, začněte péct cukroví. Funguje to. Konečně jsme se totiž o víkendu dostali k tomu péct cukroví a od té doby si pouštím vánoční písničky i filmy, a už se nemůžu dočkat, až bude celá rodina pohromadě. I když jsou Vánoce symbolem klidu, ani já jsem se nevyhla stresu. A v Praze je to vidět dvojnásob. Všichni totiž nakupují. Ať už to jsou právě mouky a cukr na pečení, nebo dárky. Davy lidí jsou všude a proto se, zatím úspěšně, těmto davům vyhýbám. Na druhou stranu mám jen jeden, nebo dva dárky. Nevím, kdy to budu dohánět. Letos mi totiž došla inspirace i nápady. Na co se ale každý rok těším, je pečení cukroví. Tyhle vanilkové rohlíčky jsou podle starého receptu a lepší jsem nikdy v životě neměla. Poprvé jsem tyhle vanilkové rohlíčky ochutnala před 3 lety, u Honzíkovo maminky a od té doby je to jedno z mých nejoblíbenějších vánočních cukroví. A já se s Vámi podělím o tento skvělý recept, který si troufám říct, že nemá konkurenci.

Na jednu dávku rohlíčku potřebujete (jen tak pro představu, my pečeme vždy čtyři dávky):

  • 30 dkg hladké mouky
  • 4 dkg cukru
  • 20dkg tuku (my používáme jen máslo!!)
  • 10 dkg oříšků (rozemleté vlašské oříšky, nebo mandle)
  • 2 žloutků
  • vanilkový cukr a cukr moučka na obalování

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto. Máslo si vyndejte z lednici dříve, ať není tak tuhé. Lépe se pak zpracovává těsto. Poté ho necháme alespoň jeden den odpočinout v lednici zabalené v potravinářské fólii. Před pečením rohlíčků těsto z lednice vyndáme dříve, aby těsto povolilo. Vždy ukrojíme kousek těsta, vytvoříme z něj “hada”, kterého nakouskujeme na cca 2cm kousky, a z nich potom už jen tvarujeme malé rohlíčky, a pečeme na 170°C, než rohlíčky začnou růžovět. Když začnou být rohlíčky na krajích růžové, z trouby musí rychle pryč. Pečeme na plechu, bez papíru na pečení. Ještě horké je obalujeme ve vanilkovém cukru a cukru moučka. Rohlíčky jsou krásně křehké hned po upečení a všem nám moc chutnají.

Chtěli byste více vánočních receptů? Mám jich ještě několik v zásobě.  Dejte mi vědět, jak se rohlíčky povedly.

Veselé Vánoce, K.

6 KOMENTÁŘE

  1. Miluju vanilkové rohlíčky a musí být obaleny ve vanilinovem cukru,nikoliv ve vanilkovem to je moje velká vzpomínka na dětství kdy jiný vanilkový cukr nebyl😍

  2. Letos jsem udělala linecké a rohlíčky podle těchto receptů a musím konstatovat, že jsou perfektní. S těstem se dobře pracuje a po cca týdnu je krásně rozleželé a moc, moc dobré. Určitě vyzkoušejte :-).

Napsat komentář

Prosím napište komentář!
Vaše jméno