RECEPT: Božské špagety bolognese

0

Když se dám do vaření lasagní nebo mám chuť na špagety bolognese, už roky používám jeden jediný osvědčený recept. A protože ho ještě žádný recept nikdy nepřekonal (a to počítám i jídla, která jsem ochutnala v restauraci), rozhodla jsem se, že se o něj podělím i s vámi a zařadím ho do mé pomyslné kuchařky i tady na blogu. Vaření je sice náročnější, zabere vám okolo 2 hodin, ale přísahám!!!, že výsledek stojí za to. Nejsem příznivcem několikahodinového stání u plotny, ale v tomto případě se to vyplatí.

Omáčka pro lasagně i špagety bolognese je stejná a neměním ji. Pokud dělám lasagně, připravím si navíc bešamel a pak vše zapeču v troubě spolu se sýrem. Tentokrát se ale zaměříme na to malinko jednodušší – špagety bolognese.

TIP: Pokud neradi jíte stejné jídlo více dní, jeden den si můžete pochutnat na klasických špagetách s ragú a další den zbytek omáčky zapéct s lasagněmi 🙂

recept špagety bologneseNa špagety bolognese potřebujete:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 mrkev
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kg hovězího mletého masa
  • 200 ml polotučného mléka
  • 3x konzerva sekaných rajčat (jedna konzerva má 400 g) – já nejraději kupuji konzervy, které jsou v kombinaci s nějakými bylinkami, nejčastěji je to bazalka, ale můžou to být i rajčata bez bylinek 🙂
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 kostka hovězího vývaru
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 100 g strhaného parmezánu
  • 1 kostička kvalitní 85% čokolády
  • sůl a pepř
  • špagety nebo jiné těstoviny

Postup aneb jak na to:

  1. Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli, česnek, řapíkatý celer a mrkev očistíme a nakrájíme na menší kostičky. Do větší pánve dáme 3 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou zeleninu a smažíme do té doby, než zelenina změkne, ale nezhnědne.
  2. K zelenině přidáme mleté maso, rozmícháme ho na drobnější kousky a osmažíme, dokud nebude skoro hotové. Potom už jen přidáme odměřené mléko, rajčata, bylinky, bujón, víno a vše důkladně promícháme.
  3. Směs přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a plamen stáhneme. Za občasného míchání vaříme asi hodinu, poté sundáme pokličku a vaříme dalších 30 minut.
  4. Nakonec jen vyndáme z omáčky stonky rozmarýnu, tymiánu a bobkové listy, omáčku dochutíme solí a pepřem a na závěr přidáme kostičku hořké čokolády, která dodá omáčce výraznější a typickou chuť i barvu.
  5. Teď už jen uvaříme těstoviny, přidáme omáčku a podáváme s nastrouhaným parmezánem. A máme hotovo!

Za mě rozhodně nejlepší boloňská omáčka, jakou jsem kdy měla, tak doufám, že bude chutnat i vám 🙂 Pokud tento recept na špagety bolognese vyzkoušíte, budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak se povedly. Dobrou chuť!