RECEPT: Domácí koblihy s jahodovou marmeládou

1

Pečení miluju a včera jsem poprvé zkoušela domácí koblihy. Upřímně kupované koblihy moc ráda nemám, ale tyhle domácí jsou naprosto vynikající. Snědli jsme je na posezení a klidně bychom jich zvládli i víc. Příště budu určitě zadělávat dvě dávky, z jedné dávky uděláte přibližně 15 ks. Koblížky nejsou vůbec složité, já zvolila jako náplň jahodovou marmeládu, ale můžete použít kteroukoliv, kterou máte doma nebo tu, kterou máte nejraději. Plnit je můžete třeba i nutellou nebo vanilkovým krémem.

Nejsem zkušená pekařka, ale koblížky se povedly hned na první pokus. Jen dávejte pozor na to, aby se nepřipálily, my je smažili pomalu. Olej nesmí být rozpálený příliš, koblihy pak rychle ztmavnou.

domácí koblihyNa domácí koblihy (cca 15ks) budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 3 žloutky (velikost M)
  • 40 g másla
  • 3 lžíce rumu (s rumem nemusíte šetřit, díky němu koblihy nenasáknou tolik olejem)
  • ¼ lžičky soli
  • kůru z jednoho citronu
  • olej na smažení (cca 3/4 lahve)
  • jahodová marmeláda a cukr krupice na obalení

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek. Droždí smícháme se lžičkou cukru, se 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi teplého mléka. Dobře promícháme a vytvoříme hladké těstíčko, které necháme na teplém místě vzejít. Trvá to okolo 10 minut.

domácí koblihyMezitím si smícháme zbylý cukr, mouku, mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, nastrouhanou kůru z citronu, rum a sůl a po 10 minutách přidáme kvásek. Vše dobře promícháme a alespoň 5 minut propracujeme vařečkou, aby nám vzniklo hladké nelepivé těsto. Já jsem se těsto snažila propracovat rukama, ale hodně se lepilo. Proto je lepší použít vařečku nebo elektrický mixér s nástavcem na hnětení těsta. Pokud je potřeba, můžeme přidat trochu mouky nebo mléka, já přidávám většinou trochu mouky, těsto by nemělo přehnaně lepit.

Uhnětené těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto můžete plnit rovnou, nebo počkat až po usmažení. Já plnila rovnou. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a jednu část vyválíme přibližně na 1 centimetr. Skleničkou si naznačíme kolečka, doprostřed každého přidáme lžičku marmelády, překryjeme druhým vyváleným plátem těsta a skleničkou vytvoříme koblihy tak, aby byla marmeláda uprostřed. Koblihy nemusíme spojovat, ani slepovat krásně se propojí samy. Ze zbylého těsta pak můžete vytvořit hady a následovně vytvořit skořicové pletence.

Vytvořené koblihy a případně pletence necháme 20 minut kynout a poté je smažíme ve vysoké vrstvě oleje. Koblížky dávejte do oleje vykynutou stranou dolů. My smažili maximálně po 3 kusech, aby se nelepily ke stranám hrnce. I přes to, že občas trochu marmelády vykukovalo, každý koblížek se nerozlepil a marmeláda se nevylila. Hotové koblížky poznáte tak, že získají krásnou zlatavou barvu. Pečeme z obou stran na středním plameni cca 2 minuty z každé strany. Doba smažení i to, jak má být olej rozpálený musíte vyzkoušet sami, každá plotýnka hřeje jinak, ale nebojte, hotovou koblihu poznáte na první pohled. A stejným způsobem osmažíme i pletence.

 

Hotové koblížky necháme okapat na papírové utěrce a poté už jen obalujeme v cukru. Pletence jsem obalovala v cukru se skořicí.

Po koblihách se u nás jen zaprášilo a jak už jsem psala, nebyly vůbec těžké. Tak ať se vám povedou! Mějte se krásně, K.

1 komentář

Napsat komentář

Prosím napište komentář!
Vaše jméno