Voňavé pohankové palačinky
Co je nového? Jídlo

Voňavé pohankové palačinky

Když mě vzal Honzík poprvé před několika lety na večeři do Creperie U Slepé kočičky, byla jsem skeptická. Palačinky jsem do té doby znala jen na sladko, ale jelikož jsem měla obrovský hlad (což není žádná novinka), snědli jsme palačinek hned několik. A ty slané jsem si naprosto zamilovala. Tehdy jsem si dala pohankové palačinky s brokolicí, nivou a šunkou a od té doby je děláme v podobné kombinaci i doma. Inspiraci jsem tedy načerpala v samotné Creperii, kterou najdete kousek od Letenského náměstí. 

Do receptu jsem opět zařadila brokolici, takže kdo jí nemá rád, může jí vyměnit za vajíčko, nebo za sušená rajčata. V tomhle ohledu se meze nekladou. Já prostě kombinaci sýru a brokolice zbožňuji a pokud to jde, tyto dvě ingredience dávám skoro všude. Musím se v tom ale krotit – cholesterol je momentálně můj velký nepřítel (k obědu jsem dnes měla salát 😀 ).

Na těsto budete potřebovat:

  • 3 lžíce rozpuštěného másla (+ máslo nebo olej na smažení palačinek)
  • 3 střední vejce
  • 400 g pohankové mouky (seženete v DMku, ve zdravých výživách nebo ve větších supermarketech – v Lidlu jí nemají)
  • špetka soli
  • až 800 mililitrů vody (záleží na tom, jakou máte mouku)

Brokolicová náplň:

  • brokolice
  • šunka
  • niva
  • smetana (1 lžíce na palačinku)
  • sůl, pepř

Nejprve jsem si připravila těsto. Smíchala jsem pohankovou mouku a vejce a poté (po menších dávkách) přilévala vodu. Je možné, že vody budete potřebovat méne, nebo naopak více. Záleží na tom, jakou máte mouku a jak velké jsou vejce. Pokud si chcete ulehčit práci, sáhněte po ručním mixéru. Každopádně to jde to i s metličkou. Aby se vám s těstem při smažení dobře pracovalo, nemělo by být moc hutné. Nakonec jsem přidala máslo a špetku soli.

Náplň do palačinek může být různorodá. Platí tu ale to stejné pravidlo, jako u pizzy. Čím méně ingrediencí, tím lépe. Většina ingrediencí se zpracovává přímo na palačince. Já jsem si předtím uvařila brokolici a nastrouhala sýr, abych měla vše po ruce.

Pokud děláte palačinky klasicky na pánvi, přeji pevné nervy. Na pánvi mi palačinky nikdy moc nešly (o dost lepší to bylo s pánví přímo na palačinky), ale s palačinkovačem Russel Hobbs jsme se s Honzíkem ani nedohadovali. Naše kuchyň je totiž malá a když jsme oba hladoví a vaříme spolu, většinou to chce každý dělat jinak, a tak bývá v kuchyni rušno.

Práce s palačinkovačem je poměrně jednoduchá. Stačí ho předehřát a namazat olejem nebo máslem (pamatujte, že máslo je lepší než olej). Plotýnku jsme měli rozehřátou na 2-3 stupni a bohatě to stačilo. Jedna větší naběračka byla na jednu palačinku tak akorát. Po otočení palačinky se můžete pustit do té zábavnější časti – náplně. Šunka, sýr a brokolice.

Na konec stačí palačinku na okrajích přehnout a přidat 1-2 lžíce smetany, sůl a pepř. Tím se vám směs nevylije a vše zůstane tam, kde chcete. Rychlá večeře, která je hotová za pár minut.

p.s. Děkuji portálu Blogerky.cz za super výzvu a značce Russell Hobbs za poskytnutí palačinkovače. Práce s ním je jednoduchá a zábavná. Mňam.

Mějte se krásně, Karolína

Mohlo by se vám líbit

Recept na Vánoční kokosové kuličky

Malinový koláč: Rychlý moučník bez vajec

Brandnooz box květen 2015

Cestování – Torre A Mare, Itálie

Sarah Wilsonová – Sladký život bez cukru + dva recepty

Balzámy CBD

12 tipů pro ještě lepší makronky

Sojové produkty ALPRO

Špenátový Quiche se sýrem

SPOTŘEBOVÁNO / ČERVENEC, SRPEN, ZÁŘÍ 2017

Náš první brandnooz box

Dia tipy – ledové čaje bez cukru a sladidel

Cheesecake, který stojí za to!

Nákupy a novinky z Paříže: Fenty Beauty by Rihanna i vysněná Anastasia Beverly Hills

Francouzké makronky recept / French Macarons recipe

Sluneční ochrana A-DERMA

Tom´s burger recenze

Recept na Jarní závitky

Novinky Dermacol + oblíbené produkty

RECEPT Těstoviny s chřestem

RADKA TŘEŠTÍKOVÁ – OSM

RECEPT Kuřecí maso s ricottou a špenátem

Dobroty, které si neodpustím i přes to, že mám cukrovku

Gnocchi se špenátem, které zvládneš i ty!

Dijonský dresing na salát

To nejlepší z drogérie: Maybelline Eraser Eye Concealer

Finlandia Kokos EVENT

Recept na skvělou snídani – ztracené vejce

Zalomení kanyly u inzulínové pumpy

Křehké vanilkové rohlíčky od babičky

Recept na Jahodové knedlíky

SHARI LAPENA – MANŽELÉ ODVEDLE

3 TIPY: Rychlá večeře a sladká tečka? Aneb co mít vždycky doma v lednici!

Testuji pro Cosmopolitan

BEAUTY BOX MARIE CLAIRE PODZIM/ZIMA 2017

Brandnooz box duben 2015

Houbové rizoto

Monopoli – azurové moře, nádherný přístav i útulné uličky

Recept na skvělou tomatovou polévku

Brandnooz box březen 2015

Rajčatovo houbová omáčka s nivou a těstovinami

Pomůcky, bez kterých to s cukrovkou nejde

Kuskus s brokolicí, špenátem a sýrem

Kokosový olej, jak ho (možná) neznáte

Knižní tipy / DUBEN – Jíst, mládnout, radovat se a Acidobazická rovnováha

Co jsem se díky cukrovce naučila jíst a pít?

Novinky NIVEA / Recenze

MAKE-UP INSTITUTE PRAGUE MASTER PRO A-Z 5. TÝDEN

Alpro setkání blogerek

Salát s hruškou a brusinkami

BeepEgg a recept na Caesar salát s vejcem

CESTOVÁNÍ – POLIGNANO A MARE, ITÁLIE

Recept Domácí burger s gorgonzolou

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *