12 tipů pro ještě lepší makronky

1

Makronky se nepovedly? Jak jsem slíbila, tak plním a mám tu pro Vás několik tipů, které nám při přípravě a pečení makronek moc pomohly a určitě se budou hodit i Vám. Recept na najdete tady a tady už je 12 tipů, jak udělat ještě lepší makronky.

  1. Silikonová podložka: Pořiďte si speciální silikonovou podložku na makronky. Je hodně druhů a prodává ji například Tescoma. Já jsem jí kupovala před pár dny a v akci mě stála 129 Kč. Tahle investice se Vám určitě vrátí, protože díky ní vytvoříte dokonalý tvar makronek. Podložku ale kupovat nemusíte. Postačí vám pečící papír a trocha šikovnosti. Na papír si můžete kolečka namalovat.
  2. Barvení makronek: K obarvení makronek nepoužívejte klasické tekuté potravinářské barvivo, protože barva potom není tolik intenzivní a navíc mění hustotu vyšlehaných bílků. Raději použijte práškové.
  3. Pozor na čokoládové makronky. Recept na ně je jiný, než na klasické makronky a časem Vám nějáký ten recept také napíši.
  4. Nepodceňujte přípravu: Jak se říká, “dvakrát měř a jednou řež”. Než začnete makronky dělat, vše si připravte. Nám se osvědčilo si předem vše navážit, nebo třeba prosít moučkový cukr. Pokud na makronky koupíte čerstvé vejce, pár dní (alespoň 2) s pečením počkejte, bílky je lepší mít starší. A před samotným šleháním je vyndejte z lednice dříve, ať mají pokojovou teplotu.
  5. Všechno čisté: Dávejte pozor na to, abyste měli všechny mísy, metly a všechno ostatní čisté a suché.
  6. Nespěchejte: Do vaječných bílků nepřidávejte všechen krupicový cukr najednou ale rozdělte ho na třikrát. Bílky musí být opravdu hutné a neměli by kapat ani z metliček. Proto si s vyšleháním dejte práci.
  7. Když přidáváte mandlovou moučku s moučkovým cukrem do těsta, míchejte pomalu, ať neztratíte vzdušnost.
  8. Méně je více: Při tvoření makronek použijte sáček s klasickým (kulatým) nástavcem. Makronky nemusí být velké jako samotná kolečka. Směs se usadí zaplní odsazení.
  9. Pozor na bublinky: Silikonovou formu, nebo připravený papír si dejte na plech, který se Vám bude hodit při odstraňování bublinek v makronkách. Až vytvoříte kolečka, s plechem několikrát bouchněte, ať se těsto rozlije do krajů a ztratily se bublinky.
  10. Při pečení: V polovině pečení otevřete troubu a nechte uniknout páru. Pak troubu zavřete a nechte makronky dopéct
  11. Po pečení: Nikam nespěchejte a nechte na plechu makronky vychladnout a až potom je z plechu sundejte. Půjdou snadno sundat a nebudou se lámat.
  12. Plnení: Náplň jsem mazala na makronky nožem, ale je lepší jí dávat na makronky plnícím sáčkem, protože to pak vypadá o dost lépe. Před tím, než je sníte je nechte aspoň přes noc odležet v lednici, potom jsou o moc chutnější.

A jeden tip na závěr. Pokud na pečení makronek nebudete mít čas, skořápky si klidně můžete zmrazit a naplnit až když bude potřeba. Skořápky v mrazáku vydrží až měsíc.


Doufám, že se Vám makronky povedou a dejte mi vědět, kterou příchuť makronek máte nejraději. Karolína

1 komentář

Napsat komentář

Prosím napište komentář!
Vaše jméno