Francouzké makronky recept / French Macarons recipe

6

Ahoj všichni,

letos jsem se spolu s vánočním cukrovím vrhla i na francouzké makronky. Spíš jsem to brala jako výzvu, protože jsem slyšela, že jsou hodně těžké a připravit je není nic jednoduchého. O víkendu jsme koupili vše, co bylo potřeba a dnes jsme se na to s Honzíkem pustili. Recept jsem našla na francouzkých stránkách a šli jsme do toho. Zvládli jsme to hned na první pokus, tak pro Vás mám recept.

Co potřebujete?

  • 35 gramů vaječných bílků
  • 40 gramů mandlové moučky (rozemleté mandle na prášek)
  • 45 gramů cukru krupice
  • 40 gramů cukru moučka
  • špetka soli
  • potravinářské barvivo

Na náplň stačí trocha másla, moučkového cukru a kteréhokoli ovoce, ořechů nebo jiné příchutí.

Postup:

Vaječné bílky začneme šlehat a postupně přidáváme cukr krupici, až nám vznikne hustá hmota. Přidáme potravinářské barvivo, špetku soli a opatrně vmícháme. Mandlovou moučku a prosetý moučkový cukr si smícháme v jedné nádobě a přidáme k ušlehaným bílkům, a cukru krupici a vše zamícháme.

Hmotu dáme do potravinářského sáčku a vytváříme menší kolečka. Pro lepší manipulaci je lepší pořídit si silikonovou formu na makronky, kde jsou předem vytvořená kolečka, takže všechny uděláte přibližně stejně velké a ušetříte si spousty nervů. Hotová kolečka necháme 30 minut stuhnout do chladu (nejlépe k otevřenému oknu). Mezi tím si předehřejeme troubu na 150 stupňů a po 30 minutách dáme makrónky péct na 15-25 minut.

Hotové makronky necháme vychladnout, vyndáme z plechu a mažeme náplní.

Náplň:

Tady můžete využít vaší fantazii, protože náplně jsou od čokoládové, po pistáciovou. Já jsem zkoušela borůvkovou, kokosovou a citrónovou. Nejdřív jsem náplň dělala podle receptu – 1/4 hrnečku másla, 1 a půl hrnečku moučkového cukru, půlku vanilkového lusku a 1 a půl lžičky borůvek (kokosu), ale pak jsem náplň udělala od oka, protože mi přišla až moc sladká. Takže zkrátka a jednoduše se řiďte hlavně tím, co Vám chutná.

Pokud makrónky vyzkoušíte, budu ráda, když mi fotky pošlete na email ([email protected]), nebo třeba na instagram, s hashtagem #vařímesokmakeup

A příště pro Vás budu mít 12 tipů, které mi při přípravě moc pomohly.

Mějte se krásně a dobrou chuť, K.

_DSC3552

_DSC3551

_DSC3550

6 KOMENTÁŘE

  1. Kolik ti ve výsledku těch makronek vzniklo? Mně přijde, že těch ingrediencí je hrozně málo, jen pár gramů, to je tak na jeden plech ne?
    Jinak já makronky dělala dvakrát a nikdy mi tak krásně nevyskočily. Letos na Vánoce si přeju právě tu podložku pod ně, abych je měla hezky kulaté a všechny stejné, tak je pak vyzkouším do třetice všeho (snad) dobrého a už to musí vyjít!

  2. […] No dobře, do Paříže jsme si jeli hlavně pro zážitky a nemateriální věci, ale když jsem vyšla do obrovské Sephory, která měla o tisíce produktů víc než u nás a značky, které jsem ani neznala, ocitla jsem se jako v ráji. V životě se mi o takovém kosmetickém ráji ani nezdálo. Byla to bomba. No a protože můj blog je hlavně o kosmetice, první článek z Paříže bude nečekaně plný nákupů i novinek. A to jsem do Paříže na nákupy opravdu nejela. Jediné, co si v Paříži prostě musíte koupit, jsou fracouzské makrónky Ladurée. Ty byly boží! A jestli se do Francie nechystáte, nevadí. Zkuste si je upéct doma podle mého receptu.  […]

  3. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakou značku prachovek na obarvení makronek používáte? Ty odstíny jsou úžasné. S gelovýma nemám dobrou zkušenost. MOc děkuji. Dana F.

Comments are closed.