Bezová šťáva / Recept
Co je nového? Jídlo

Bezová šťáva / Recept

Květy černého bezu jsem v poslední době viděla snad všude. Když jsme se minulý víkend vypravili na výlet, tak jsme cestou nazpátek květy nasbírali. Konec května a začátek června je totiž na jejich sklizeň ideální. Rozhodla jsem se udělat bezovou šťávu. Bezová šťáva je poměrně jednoduchá, chutná skvěle a je výborná na imunitu. 

Udělala jsem menší dávku, tři litry šťávy. Doma totiž moc sladkého pití nepijeme a nejvíc nám chutná obyčejná voda s citrónem. Jednou za čas ale šťáva příjde k chuti. Já jsem do ní přidala i pár lístků máty, která mi roste za oknem.

Kde Bez černý natrhat? Roste u lučních lesů, často ho ale najdete i u chátrajících staveb nebo u silnice. Pokud se na květy vydáte, koukněte nejdříve k nejbližšímu potoku nebo na zahradu. Květenství byste měli trhat za suchého počasí. 

Na bezovou šťávu budete potřebovat:

  • 40 velkých květenství bezinky
  • 3 litry vody
  • 3 citróny
  • 1,5 kila třtinového cukru
  • 25 gramů máty (nemusí být)
  • 40 gramů kyseliny citrónové

Postup:

Svařte tři litry vody s kyselinou citrónovou a nechte jí vystydnout. Otrhané květy si vyložte na noviny do stínu, aby z nich vylezly všechny broučci. Já je potom spolu s lístky máty ještě důkladně omyla. Někdo říká, že právě pyl je na celém květu to nejchutnější a proto květy nemyje. Setkala jsem se ale i s tím, že lidé mají na šťávu (hlavně díky pylu) alergickou reakci, takže jsem květenství raději omyla.

Květy a mátu dejte do hrnce s vychladlou vodou a přidejte oloupané a nakrájené citróny. Nechte alespoň 24 hodin macerovat na chladnějším místě.

Po 24 hodinách květy přeceďte přes jemný cedník nebo látkovou plenku. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu a do šťávy vsypte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Trvá to několik minut.

Láhve jsem si předem umyla v myčce a “vysterilizovala” vařící vodou. Nezapomínejte opláchnout i víčka. Hotovou šťávu lijte do suchých sklenic. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní v lednici. Pokud si chcete udělat zásoby na zimu nebo na delší dobu, šťávu zavařte při 80 stupních alespoň 20 minut. Skladujte jí v zimě a ve tmě.

tip: Štávu můžete uchovat bez zavaření i v mrazáku v uzavíratelných sáčcích.bezinková šťáva bezinková šťávabezinková šťáva

Při přípravě šťávy jsem si vzpomněla na to, jak jsem jako malá koukala na maminku a se šťávami jí pomáhala. Nejraději jsem měla tu z lesních plodů. Jakou jste měli nejraději vy? Dejte mi vědět, jak se vám bezová šťáva povedla a mějte se krásně, Karolína

Mohlo by se vám líbit

RECEPT Těstoviny s chřestem

Recept na skvělou snídani – ztracené vejce

Knižní tipy / DUBEN – Jíst, mládnout, radovat se a Acidobazická rovnováha

Brandnooz box březen 2015

Recept na skvělou tomatovou polévku

Cheesecake, který stojí za to!

Dobroty, které si neodpustím i přes to, že mám cukrovku

Dermacol Parfémový difuzér a kniha Lady Dermacol

Essence event #essenceslavi15

Novinky Dermacol + oblíbené produkty

CESTOVÁNÍ – POLIGNANO A MARE, ITÁLIE

RADKA TŘEŠTÍKOVÁ – OSM

Jarní event s Klorane / Péče o vlasy a nově i o tělo

Rajčatovo houbová omáčka s nivou a těstovinami

Recenze vůní z e-shopu parfemyzlondyna.cz

Havlíkova Apotéka – Andělská tvář, Kouzelná studánka, Havlíkův přírodní zázrak

Jak správně pečovat o pleť? Event se značkou Mixa

Salát s hruškou a brusinkami

Soutěž / Zaměřeno na rty

L’Oréal Elseve Huile Extraordinaire / Recenze

SHARI LAPENA – MANŽELÉ ODVEDLE

Cestování – Torre A Mare, Itálie

Testuji pro Cosmopolitan

Soutěž s kosmetikou Catrice

Náš první brandnooz box

Finlandia Kokos EVENT

Recept Domácí burger s gorgonzolou

PRODUKTY, KTERÉ MI NESEDLY II.

Francouzké makronky recept / French Macarons recipe

Alpro setkání blogerek

Pupa Milano limitovaná edice Like A Doll a Collection Privée

Monopoli – azurové moře, nádherný přístav i útulné uličky

Sarah Wilsonová – Sladký život bez cukru + dva recepty

Francouzský slaný koláč Quiche s brokolicí / Recept

Nejsme v tom sami. Aneb slavní s cukrovkou

BeepEgg a recept na Caesar salát s vejcem

Květinové dopoledne: Event s Yves Rocher

Křehké vanilkové rohlíčky od babičky

SPOTŘEBOVÁNO 1/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

OUTFIT: Lněné tričko

Sojové produkty ALPRO

Měkké vánoční perníčky

Inzulínová pumpa a sensory

Smršť třpytek: Event v MUIP se značkou MAC

Malinový koláč: Rychlý moučník bez vajec

Nejlepší recept na Jahodové knedlíky

L’Oréal Paris: Cukrové peelingy Smooth Sugars

Pupa Milano Sport Addicted

Vosí hnízda + náplň

Sluneční ochrana A-DERMA

Tom Rob Smith – Farma

Brusinkové a Meruňkové nepečené kuličky

Recenze glukometru Contour Plus One

Garnier: Péče na vlasy Oil Repair Intense

Yves Rocher Hydra Végétal / Recenze

Voňavé pohankové palačinky

Nákupy a novinky / Duben 2018

Recept na čerstvý zázvorový čaj

Zalomení kanyly u inzulínové pumpy

Lauren Graham – Rychleji mluvit nedokážu

Tom’ s Burger recenze

MAKE-UP INSTITUTE PRAGUE MASTER PRO A-Z 5. TÝDEN

Únorové novinky Maybelline / Rozjasňovač Master Chrome a kokosová řasenka Total Temptation

Brandnooz box květen 2015

Vyzkoušeno / NOTE Cosmetics

OUTFIT: Bílé kalhoty

Recept na Vánoční kokosové kuličky

SPOTŘEBOVÁNO / ČERVENEC, SRPEN, ZÁŘÍ 2017

12 tipů pro ještě lepší makronky

Nejlepší foukaná? V Color Lounge na Chodově

Ořechové hvězdičky s polevou

BEAUTY BOX MARIE CLAIRE PODZIM/ZIMA 2017

TOO FACED CHOCOLATE GOLD PALETKA / Recenze

Houbové rizoto

Co jsem se díky cukrovce naučila jíst a pít?

Nákupy a novinky / Květen 2018

Kokosový olej, jak ho (možná) neznáte

Březový detox: Event se značkou Weleda

Bourjois krémové oční stíny Satin Edition & Metal Edition

Recenze rtěnek MAYBELLINE Color Sensational Matte

SOSKIN CC CREAM COLOR CONTROL 3 IN 1

Jarní novinky Essence: Rozjasňovač mořské panny i hydratační pěna

Dia tipy – ledové čaje bez cukru a sladidel

SPOTŘEBOVÁNO 2/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

To nejlepší z drogérie: Maybelline Eraser Eye Concealer

Abeceda make-upu: Typy pleti

Babiččino Linecké cukroví

Maybelline Blogger School / Recenze makeupů

Abeceda make-upu: Přírodní kosmetika

Snídaně s Procter & Gamble

Špenátový Quiche se sýrem

Designer Outlet Parndorf – nákupy

Nákupy a novinky z Paříže: Fenty Beauty by Rihanna i vysněná Anastasia Beverly Hills

Nejlepší kosmetika 2017 – dekorativní

Datlové a švestkové RAW kuličky

Brandnooz box duben 2015

Kávový dýchanek s Nespresso

Pomůcky, bez kterých to s cukrovkou nejde

Citronová kolečka – slepované cukroví

Dermacol Aroma Ritual Jablko se skořicí

Ořechové košíčky

Dijonský dresing na salát

Lívance bez kynutí

Marie Claire Beauty Box JARO 2018

Srovnání silver šampónů

Maybelline Blogger School / Kosmetické tipy a triky

Recept na Jarní závitky

Gnocchi se špenátem, které zvládneš i ty!

Abeceda make-upu: Dehydratovaná pleť – když krém a voda nestačí

Presstrip s Garnierem

Event #iamstylista: Hair Makeup revoluce od L’Oréal Paris a rozšíření kolekce Colorista

Rimmel Transparentní pudr Insta Fix & Matte

3 TIPY do kuchyně: Rychlá večeře a sladká tečka? Aneb co mít vždycky doma v lednici!

RECEPT Kuřecí maso s ricottou a špenátem

Recept / Hrstková polévka + event s zena-in.cz a Menu Gold

Přírodní balzámy CBD

Kuskus s brokolicí, špenátem a sýrem

Novinky NIVEA / Recenze

NEJLEPŠÍ KOSMETIKA 2017 – PEČUJÍCÍ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *