Bezová šťáva / Recept
Co je nového? Jídlo

Bezová šťáva / Recept

Květy černého bezu jsem v poslední době viděla snad všude. Když jsme se minulý víkend vypravili na výlet, tak jsme cestou nazpátek květy nasbírali. Konec května a začátek června je totiž na jejich sklizeň ideální. Rozhodla jsem se udělat bezovou šťávu. Bezová šťáva je poměrně jednoduchá, chutná skvěle a je výborná na imunitu. 

Udělala jsem menší dávku, tři litry šťávy. Doma totiž moc sladkého pití nepijeme a nejvíc nám chutná obyčejná voda s citrónem. Jednou za čas ale šťáva příjde k chuti. Já jsem do ní přidala i pár lístků máty, která mi roste za oknem.

Kde Bez černý natrhat? Roste u lučních lesů, často ho ale najdete i u chátrajících staveb nebo u silnice. Pokud se na květy vydáte, koukněte nejdříve k nejbližšímu potoku nebo na zahradu. Květenství byste měli trhat za suchého počasí. 

Na bezovou šťávu budete potřebovat:

  • 40 velkých květenství bezinky
  • 3 litry vody
  • 3 citróny
  • 1,5 kila třtinového cukru
  • 25 gramů máty (nemusí být)
  • 40 gramů kyseliny citrónové

Postup:

Svařte tři litry vody s kyselinou citrónovou a nechte jí vystydnout. Otrhané květy si vyložte na noviny do stínu, aby z nich vylezly všechny broučci. Já je potom spolu s lístky máty ještě důkladně omyla. Někdo říká, že právě pyl je na celém květu to nejchutnější a proto květy nemyje. Setkala jsem se ale i s tím, že lidé mají na šťávu (hlavně díky pylu) alergickou reakci, takže jsem květenství raději omyla.

Květy a mátu dejte do hrnce s vychladlou vodou a přidejte oloupané a nakrájené citróny. Nechte alespoň 24 hodin macerovat na chladnějším místě.

Po 24 hodinách květy přeceďte přes jemný cedník nebo látkovou plenku. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu a do šťávy vsypte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Trvá to několik minut.

Láhve jsem si předem umyla v myčce a “vysterilizovala” vařící vodou. Nezapomínejte opláchnout i víčka. Hotovou šťávu lijte do suchých sklenic. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní v lednici. Pokud si chcete udělat zásoby na zimu nebo na delší dobu, šťávu zavařte při 80 stupních alespoň 20 minut. Skladujte jí v zimě a ve tmě.

tip: Štávu můžete uchovat bez zavaření i v mrazáku v uzavíratelných sáčcích.bezinková šťáva bezinková šťávabezinková šťáva

Při přípravě šťávy jsem si vzpomněla na to, jak jsem jako malá koukala na maminku a se šťávami jí pomáhala. Nejraději jsem měla tu z lesních plodů. Jakou jste měli nejraději vy? Dejte mi vědět, jak se vám bezová šťáva povedla a mějte se krásně, Karolína

Mohlo by se vám líbit

Co jsem se díky cukrovce naučila jíst a pít?

Recept Domácí burger s gorgonzolou

Brusinkové a Meruňkové nepečené kuličky

Domácí levandulový sirup / Recept

SPOTŘEBOVÁNO / ČERVENEC, SRPEN, ZÁŘÍ 2017

12 tipů pro ještě lepší makronky

Pomůcky, bez kterých to s cukrovkou nejde

Kávový dýchanek s Nespresso

Recept / Hrstková polévka + event s zena-in.cz a Menu Gold

Dermacol Aroma Ritual Jablko se skořicí

Přírodní balzámy CBD

Monopoli – azurové moře, nádherný přístav i útulné uličky

TOO FACED CHOCOLATE GOLD PALETKA / Recenze

Jarní event s Klorane / Péče o vlasy a nově i o tělo

To nejlepší z drogérie: Maybelline Eraser Eye Concealer

Maybelline Blogger School / Recenze makeupů

7 kaváren v Praze, kam rozhodně musíte zajít na snídani

Cheesecake, který stojí za to!

#ze života / Jak jet na dovolenou a nezbláznit se?

Essence event #essenceslavi15

Havlíkova Apotéka – Krásná slečna

Knižní tipy / DUBEN – Jíst, mládnout, radovat se a Acidobazická rovnováha

Nákupy a novinky z Paříže: Fenty Beauty by Rihanna i vysněná Anastasia Beverly Hills

Houbové rizoto

Soutěž / Zaměřeno na rty

PRODUKTY, KTERÉ MI NESEDLY II.

RECEPT Kuřecí maso s ricottou a špenátem

Dobroty, které si neodpustím i přes to, že mám cukrovku

Únorové novinky Maybelline / Rozjasňovač Master Chrome a kokosová řasenka Total Temptation

Měkké vánoční perníčky

OUTFIT: Lněné tričko

Havlíkova Apotéka – Andělská tvář, Kouzelná studánka, Havlíkův přírodní zázrak

Dermacol Parfémový difuzér a kniha Lady Dermacol

Ořechové košíčky

Recenze vůní z e-shopu parfemyzlondyna.cz

Recenze glukometru Contour Plus One

Tom’ s Burger recenze

Nákupy a novinky / Červen 2018 + soutěž

Rimmel Transparentní pudr Insta Fix & Matte

Špenátový Quiche se sýrem

Křehké vanilkové rohlíčky od babičky

Nejsme v tom sami. Aneb slavní s cukrovkou

Nejlepší kosmetika 2017 – dekorativní

Maybelline Blogger School / Kosmetické tipy a triky

RECEPT Těstoviny s chřestem

Salát s hruškou a brusinkami

Abeceda make-upu: Typy pleti

Francouzský slaný koláč Quiche s brokolicí / Recept

Dia tipy – ledové čaje bez cukru a sladidel

Finlandia Kokos EVENT

Anastasia Beverly Hills – Sun Dipped Glow Kit / Recenze

Kokosový olej, jak ho (možná) neznáte

Snídaně s Procter & Gamble

OUTFIT: Bílé kalhoty

L’Oréal Elseve Huile Extraordinaire / Recenze

Bourjois krémové oční stíny Satin Edition & Metal Edition

Nákupy a novinky / Duben 2018

L’Oréal Paris: Cukrové peelingy Smooth Sugars

SHARI LAPENA – MANŽELÉ ODVEDLE

Datlové a švestkové RAW kuličky

Pupa Milano Sport Addicted

Testuji pro Cosmopolitan

Recept na Vánoční kokosové kuličky

CESTOVÁNÍ – POLIGNANO A MARE, ITÁLIE

Novinky NIVEA / Recenze

Rajčatovo houbová omáčka s nivou a těstovinami

Sluneční ochrana A-DERMA

Garnier: Péče na vlasy Oil Repair Intense

Recept na skvělou tomatovou polévku

Náš první brandnooz box

Brandnooz box březen 2015

Inzulínová pumpa a sensory

SPOTŘEBOVÁNO 1/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

Proč a jak zmáchat pleť Fix + od MAC?

Květinové dopoledne: Event s Yves Rocher

Kuskus s brokolicí, špenátem a sýrem

Sarah Wilsonová – Sladký život bez cukru + dva recepty

Nejlepší foukaná? V Color Lounge na Chodově

Vosí hnízda + náplň

Recept na Jarní závitky

Marie Claire Beauty Box JARO 2018

Zalomení kanyly u inzulínové pumpy

Ořechové hvězdičky s polevou

Brandnooz box duben 2015

Alpro setkání blogerek

Jak správně pečovat o pleť? Event se značkou Mixa

Vyzkoušeno / NOTE Cosmetics

Nejlepší recept na Jahodové knedlíky

Recept na skvělou snídani – ztracené vejce

Presstrip s Garnierem

Designer Outlet Parndorf – nákupy

Abeceda make-upu: Dehydratovaná pleť – když krém a voda nestačí

Malinový koláč: Rychlý moučník bez vajec

Yves Rocher Hydra Végétal / Recenze

Brandnooz box květen 2015

MAKE-UP INSTITUTE PRAGUE MASTER PRO A-Z 5. TÝDEN

Březový detox: Event se značkou Weleda

Sojové produkty ALPRO

3 TIPY do kuchyně: Rychlá večeře a sladká tečka? Aneb co mít vždycky doma v lednici!

SOSKIN CC CREAM COLOR CONTROL 3 IN 1

Pupa Milano limitovaná edice Like A Doll a Collection Privée

BEAUTY BOX MARIE CLAIRE PODZIM/ZIMA 2017

Srovnání silver šampónů

Lauren Graham – Rychleji mluvit nedokážu

#ze života / Vejška, zkouškové období a státnice

Citronová kolečka – slepované cukroví

Smršť třpytek: Event v MUIP se značkou MAC

Recept na čerstvý zázvorový čaj

BeepEgg a recept na Caesar salát s vejcem

Voňavé pohankové palačinky

Babiččino Linecké cukroví

NEJLEPŠÍ KOSMETIKA 2017 – PEČUJÍCÍ

Jojo Moyesová – Zakázané ovoce

Cestování – Torre A Mare, Itálie

Tom Rob Smith – Farma

Jarní novinky Essence: Rozjasňovač mořské panny i hydratační pěna

Recenze rtěnek MAYBELLINE Color Sensational Matte

Dijonský dresing na salát

Gnocchi se špenátem, které zvládneš i ty!

Soutěž s kosmetikou Catrice

Seznamte se / Lush

Outfit: Elegantní kraťasy

Zell am See – Kaprun, Rakousko – Tyrkysové jezero, Krimmelské vodopády a Kaprun Card

Abeceda make-upu: Přírodní kosmetika

Francouzké makronky recept / French Macarons recipe

Event #iamstylista: Hair Makeup revoluce od L’Oréal Paris a rozšíření kolekce Colorista

SPOTŘEBOVÁNO 2/2 – ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC, LEDEN, ÚNOR

Nepostradatelné produkty na léto

Novinky Dermacol + oblíbené produkty

RADKA TŘEŠTÍKOVÁ – OSM

Lívance bez kynutí

Nákupy a novinky / Květen 2018

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *