Nejlepší recept na Jahodové knedlíky

3

Když jsme spolu s Honzíkem začínali, před více než dvěma lety, dělala jsem mu tvarohové knedlíky s jahodami. Co Vám budu povídat, dopadlo to katastrofálně a já jsem mu nechtěla dát ani ochutnat. Takže když se Honzík v sobotu probudil s tím, že by si dal kynuté knedlíky, brala jsem to jako výzvu. Honzík zavolal babičce o recept a já se do toho bez váhání pustila. A povedli se! A jelikož je teď období jahod, uděláme si jahodové.

Honzík mi knedlíky vyfotil a já mám pro Vás jednoduchý recept, který zvládne každá z Vás, protože jsem ho zvládla i já. Tak jdeme na to 🙂

Budete potřebovat:

  • 500g polohrubé mouky
  • půlku droždí (20g)
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 vejce
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetku soli

Na náplň a podávání:

  • jahody, nebo jiné ovoce – čím více, tím lépe (Pokud jste z Prahy, doporučuji jahody z Kunratic. Voní úplně jinak, než ty z obchodu a jsou výborné.)
  • 200g rozdrobeného tvrdého tvarohu
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo

Zkrátka a jednoduše se držte toho, co máte rádi, knedlíky můžete podávat i s kakaem, nebo skořící.

Postup:

Mouku dáme do mísy a uděláme v ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku krupice a polovinu vlažného mléka. Necháme pár minut odpočinout, aby vznikl kvásek. Poté přidejte zbylé mléko, sůl a vejce a zpracujte těsto. Hodinu necháme těsto odpočinout na teplém místě (já dávám mísu vždycky mezi polštáře, nebo do peřin, jak dávaly babičky).

[box type=“warning“] Máte rádi sladké? Přečtěte si recept na banánové lívance bez kynutí. [/box]

Po hodině těsto rozválíme asi na centimetr silný plát a vykrájíme do něj nozem čtverce asi o velikost 7×7 cm. Do každého čtverečku dáme jahody. Já dávála na jeden čtvereček asi 2 jahody, když to byl větší čtvereček, dala jsem i tři.

Ve velkém hrnci dáme vařit vodu, kterou nezapoměňte osolit. Knedlíky dejte do vroucí vody a vařte 8 minut. Po uvaření dejte na talíř a propíchejte, nebo trochu roztrhněte vidličkou, aby zůstaly krásně nadýchané.

Nakonec už jen knedlíky nazdobte na talíř, klidně přidejte i čerstvé ovoce (DOPORUČUJI), moučkový cukr, tvaroh a nakonec polijte rozpuštěným máslem.

TIP pro diabetiky: Dříve jsem jedla knedlíky se sladidlem. Teď si raději dám jeden a s normálním cukrem, než dva knedlíky a se sladidly. Sladidlo je totiž dost hořké a tyhle knedlíky přeci nejíme každý den. Dobrou chuť a mějte se krásně, K.

kynuté knedlíky

kynuté knedlíky

kynuté knedlíky

3 KOMENTÁŘE

  1. Taky mám zrovna připravený článek na kynuté jahodové knedlíky, ale moje fotky se nedají s tvými srovnávat :D.
    Beauty by K.

Comments are closed.