CUKROVÍ: Ořechové rohlíčky s čokoládou

0

Tento rok jsem se na pečení těšila už od začátku listopadu. Letos si tedy přípravy na Vánoce opravdu užívám. Několik druhů už mám napečených a vedle klasických rohlíčků, lineckého cukroví, perníčků a vosích hnízd jsem nově vyzkoušela i slepované ořechové rohlíčky s čokoládou. No a protože jsou výborné, mám pro vás recept.

Na slepované ořechové rohlíčky budete potřebovat:

  • 280 g hrubé mouky
  • cca 160 g másla
  • 150 g přesátého cukru moučka
  • trochu nového koření
  • na špičku nože kypřícího prášku
  • kůru z půl citronu
  • trochu mléka
  • 150 g mletých ořechů (nejlepší jsou mandle nebo vlašské ořechy)
  • 1 žloutek
  • + trochu hladké mouky při vykrajování

Nezapomeňte na:

  • meruňkovou marmeládu
  • vysoko procentní čokoládu (minimálně 70%)
  • trochu smetany a másla
  • sekané mandle

Hrubou mouku, máslo, cukr moučka, nové koření, kypřící prášek, kůru z citronu, mléko, mleté ořechy a žloutek zpracujeme v tužší těsto a necháme alespoň dvě hodiny odpočinout v lednici.

Po dvou hodinách jsem těsto opět zpracovala a zjistila, že se hodně drolí (záleží na tom, jakou přesně máte mouku a jak velký je žloutek), takže jsem přidávala máslo až do té doby, než šlo těsto vyválet na tenký plát (cca 3 milimetry). Při vykrajování jsem si vždy vzala trochu hladké mouky, aby se těsto nelepilo a vykrajovala jsem rohlíčky. Ty jsem pekla  na pečící papíře na 180 stupňů do té doby, než začali růžovět.

Rohlíčky pak stačí slepit meruňkovou marmeládou. Pokud rádi cukroví zdobíte (já to totiž naprosto miluju), můžeme slepované rohlíčky namáčet v čokoládové polevě (stačí smíchat vysokoprocentní čokoládu s trochou másla a smetany tak, aby nebyla poleva moc hustá) a posypat sekanými mandlemi. Výsledek je vynikající!

Ořechové rohlíčky s čokoládou

Ořechové rohlíčky s čokoládou

Ořechové rohlíčky s čokoládou Ořechové rohlíčky s čokoládou