CUKROVÍ: Slepované ořechy + pudinkový a čokoládovo-ořechový krém

0

Tento rok jsem se hecla a (zatím) upekla osm druhů cukroví. Ořechy jsem zkoušela poprvé a z výsledku jsem nadšená. Cukroví je vláčné a křehké. Dokonce jsem vyzkoušela dva krémy – pudinkový a čokoládovo-ořechový.

Na ořechy potřebujete:

  • 100 g rozdrcených vlašských ořechů
  • 1 žloutek
  • 300 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • trochu mleté skořice

Pudinkový krém mi zbyl z vosích hnízd (takže ho můžete využít i ve vosích hnízech – recept najdete v tomto článku), tak jsem ho rovnou využila i do ořechů, ale čokoládový je podle mého lepší.

Na pudinkový krém potřebujete:

• jeden hotový a vychlazený vanilkový puding s 30 gramy cukru
• 1 vanilkový cukr
• 60 gramů másla

Na čokoládovo-ořechový krém potřebujete:

  • 100 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce medu
  • 100 g rozdrcených vlašských ořechů
  • 40 g rozehřáté minimálně 70% čokolády

Nezapomeňte na:

  • formičky na ořechy
  • máslo na vymazání
  • čokoládovou polevu (tu vytvoříte ze 70% čokolády, smetany a másla) na ozdobení

Postup na ořechy:

Z ořechů, žloutku, mouky, másla, cukru a skořice zpracujeme hladké těsto a necháme ho v lednici do druhého dne odpočinout. Před samotným pečením si nejprve připravíme formičky. Ty si důkladně vymažeme máslem (na tento krok nezapomínejte hlavně tehdy, pokud máte formičky nové) a do vymazané formičky vtlačíme vždy malý kousek těsta. Čím větší důlek uděláte, tím více krému se do ořechu vejde, proto s důklem nešetřete. Pečeme v předehřáte troubě na 165 stupňů asi 10 minut. Hotové ořechy poznáte tak, že začnou na okrajích růžovět. Hotové ořechy necháme 2 minutky odpočinout a poté vyklápíme z formiček. Ihned po vychladnutí jsou krásně křehké.

Postup na krémy:

A vrháme se na krémy. Je na vás, jaké krém zvolíte, já mám vyzkoušený pudinkový a čokoládový, ale viděla jsem také, že se ořechy plní i obyčejnou Nutellou. Pokud se rozhodnete pro pudinkový krém, postup je velice jednoduchý. Hotový pudink, vanilkový cukr a máslo v misce jen rozšleháte do hladkého krému.

Čokoládovo-ořechový krém není o nic těžší. Vytvoříte ho smícháním másla, cukru, ořechů a rozehřáté čokolády.

Jak plnit ořechy?

Já jsem vyzkoušela dva způsoby. Prvním byl uzavíratelný sáček, který jsem naplnila krémem, nastříhla a cukroví plnila. Rychlejším (ale ne tak precizním způsobem) bylo mazání krému přímo na ořechy pomocí nože.

Nakonec jen ořechy ozdobíme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a máme hotovo 🙂 Dejte mi vědět, jestli jste recept zkoušeli a přeji krásný adventní čas, Karolína

cukroví ořechy cukroví ořechy

slepované ořechy cukroví