RECEPT: Domácí rakytníkový sirup

2

Před rokem jsem se s vámi podělila o recept na sirup z levandule a letos jsem zkoušela domácí rakytníkový sirup. Sklizeň rakytníku probíhá podle odrůdy od srpna do října, já jsem si plody koupila mražené v Makru a překvapilo mě, že byly poměrně levné. Nevím totiž, kde bych u Prahy narazila na rakytník, který by nebyl u silnice. Za jedno kilo jsme dali asi 130 Kč. Rakytník obsahuje velký obsah vitaminu C (což je dokonce více než pomeranč) čímž posiluje imunitní systém a podporuje obranyschopnost organismu. Výroba sirupu je jednoduchá. K vytvoření je potřeba rakytník, cukr, kyselina citronová, cedník a trocha trpělivosti.

domácí rakytníkový sirup

Na rakytníkový sirup budete potřebovat:

  • 2 kg plodů rakytníku (pár bobulek si nechejte na ozdobu)
  • 1kg cukru krupice (cukru můžete dát i méně, já dávám více, aby do limonády stačilo sirupu jen trochu)
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

Nezapomeňte na jemné sítko a láhve s uzávěrem.

Postup:

Do velké mísy postupně rozdrtíme a propasírujeme omyté bobulky rakytníku pomocí jemného sítka a lžíce. Šťávy z plodů vymačkejte co nejvíce, zabere to sice pár minut času, ale výsledek bude stát za to. Vylisovanou šťávu smícháme s cukrem a kyselinou citronovou a mícháme do té doby než se rozpustí.

Sirup nevaříme, ohříváme maximálně na 75 stupňů, aby se zachovaly všechny účinné látky a vitamíny. Nakonec nalijeme do vymytých lahví (sklenice jsem předem umyla v myčce a “vysterilizovala” vařící vodou, nezapomínejte opláchnout i víčka) a uchováváme v chladu a ve tmě, případně v lednici.

tip: V rámci úspory prostoru můžete štávu uchovat v mrazáku, v uzavíratelných sáčcích.

Sirup můžete preventivně užívat každý den (1 lžička bude po ránu stačit) nebo sirup využít na výrobu rakytníkové limonády. Stačí pár kapek sirupu, led, studená voda, pár plodů na ozdobu a máte hotovou výbornou limonádu během několika minut. Já si výsledek zamilovala 🙂 Co vy a sirupy? Děláte je doma nebo nakupujete v obchodech? A jaké jsou vaše oblíbené? Mě letos láká vedle rakytníku, bezu a levandule ještě sirup z červeného rybízu.

Mějte se krásně a doufám, že se vám sirup povede, Karolína.

2 KOMENTÁŘE

Napsat komentář

Prosím napište komentář!
Vaše jméno