RECEPT: Křehký rebarborový koláč s drobenkou

1

O víkendu jsem u babičky nasbírala řapíky rebarbory. Tohle ovoce miluju. Jeho kyselá chuť mě baví a jako malá jsem měla nejraději rebarborový koláč. Proto jsem se rozhodla, že zkusím upéct něco podobného. První pokus o bublaninu se nepovedl, ale křehký koláč, který jsem dělala včera, nám moc chutnal. Je poměrně rychlý a křehký tak, že se rozpadá na jazyku.

[box type=“warning“] Přečtěte si také recept na malinový koláč bez vajec. [/box]

Na křehký rebarborový koláč budete potřebovat:

  • 5 řapíků rebarbory
  • 3/4 hrnku vlažného mléka
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 7 lžic rozpuštěného másla
  • 1ks prášku do pečiva
  • 2 žloutky

Na drobenku si připravte:

  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 7 lžic rozpuštěného másla
  • 1 hrnek hrubé mouky

Postup:

Jako první si omyjeme, oloupeme a nakrájíme rebarboru. Těsto připravíme tak, že ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přilijeme vlažné mléko, rozpuštěné máslo a vše smícháme šlehačem. Do ušlehané směsi přidáme hladkou mouku s práškem do pečiva a vše pečlivě promícháme. Hotové těsto vylijeme do formy a posypeme nakrájenou rebarborou.

Nakonec si připravíme drobenku. Máslo rozpustíme v kastůlku, promícháme s cukrem a moukou. Pokud by byla drobenka moc tekutá, stačí přidat trochu mouky nebo cukru. Koláč posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 30 minut. Po upečení necháme vychladnout a můžeme podávat. Koláč není potřeba cukrovat, sladký je dost. Servírujte opatrně, koláč je velmi křehký a jednoduše by se mohl rozpadnout. Rozpadá se ale na jazyku. Dobrou chuť.

rebarborový koláč rebarborový koláč rebarborový koláč

Co na křehký rebarborový koláč říkáte? Pokud ho vyzkoušíte, dejte mi vědět jak se povedl, těším se, Karolína

1 komentář

Comments are closed.