RECEPT: Makový koláč se švestkami

2

Dnes bych se s vámi chtěla podělit o výborný recept na makový koláč se švestkami, který jsem letošní podzim dělala už asi pětkrát. Švestky na podzim miluju. Ať už karamelizované, v pečeném čaji nebo právě v koláči. Kombinace máku a švestek nás nadchla a věřím, že nadchne i vás. Původní recept jsem našla na Instagramu blogerky maskrtnica, trochu jsem ho pozměnila, přidala více švestek a drobenku. Je jednoduchý a hotový do 30 minut.

Makový koláč se švestkami

Na makový koláč potřebujete:

  • 210 gramů polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 140 gramů mletého máku
  • 70 gramů oleje
  • 200 gramů mléka
  • 100 gramů cukru krupice + pár lžic na posypání koláče
  • 6 gramů kypřícího prášku
  • 1 gram soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • švestky
  • máslo nebo kokosový olej na vymazání formy
  • kokos na vysypání formy

Na drobenku:

  • 3-4 lžíce hrubé mouky
  • 2-3 lžic cukru moučka
  • 1-2 lžíce másla
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Ve větší míse smícháme vejce, cukr, mletý mák, olej a mléko a poté přidáme polohrubou mouku, kypřící prášek, sůl a skořici. Vše promícháme a vylijeme do vymazané a vysypané koláčové formy nebo pekáčku. Navrch hustě poklademe vypeckovanými a přepůlenými švestkami a pocukrujeme několika lžícemi cukru. Množství cukru záleží na tom, jak moc jsou švestky zralé. Pokud jsou sladké dost, cukru nemusíte dávat tolik.

Křupavý element dodá koláči drobenka 🙂 Smícháme hrubou mouku s moučkovým cukrem a postupně přidáváme rozpuštěné máslo. Nakonec přidávám ještě vanilkový cukr, který drobenku i koláč krásně provoní. Vše promícháme lžící tak, aby se ve směsi vytvořily drobné žmolky – drobenka. Drobenkou posypeme připravený koláč a pečeme při 180 stupních asi 30 minut.

 

Co na makový koláč se švestkami říkáte? Pokud ho vyzkoušíte, budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak se povedl 🙂 Mějte se hezky a těším se příště! Karolína

2 KOMENTÁŘE

  1. Dobry den chcem sa spytat v texte na dany kolac mate uvedene mlieko ale nie je uvedene ze kolko treba dat. Mozete to upravit?.
    Diki

Comments are closed.